Život

Cipele od ananasa i jakna od pečurki: Modna industrija polako okreće leđa prirodnoj koži

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2024

-

19:27

Cipele od ananasa i jakna od pečurki: Modna industrija polako okreće leđa prirodnoj koži
Cipele od ananasa i jakna od pečurki: Modna industrija polako okreće leđa prirodnoj koži - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Industrija prerade kože nalazi se na prekretnici, jer se sve više kompanija okreće zamenama za prirodne materijale.

Naučnici u Velikoj Britaniji kažu da postoji stvarna mogućnost da se u bliskoj budućnosti potpuno ugasi industrija prerade kože, budući da već intenzivno rade na tome da proizvedu "pravu" životinjsku kožu u laboratoriji.

Stručnjaci kompanije "3D Bio-Tissues" uspešno su uzgajili tkivo površine deset kvadratnih centimetara, što predstavlja značajnu prekretnicu u proizvodnji alternative koži dobijenoj od životinja.

Iako je još rano da jakne od goveđe kože "okačimo o klin", to je korak u dobrom pravcu za sve one koji se već godinama bore protiv eksploatacije životinja.

Dobrobit životinja 

Potpredsednica organizacije PETA Ivon Tejlor za Euronews kaže da podržava nastojanja naučnika da razviju novu kožu u laboratoriji.

"Koža iz laboratorije izgleda i pod prstima deluje kao prava. Modna industrija sada preispituje kožu, zbog njenog uticaja na životnu sredinu, a kako se veganski materijali sve više popularizuju, bliži smo budućnosti mode bez eksploatacije životinja", rekla je Tejlor.

Unsplash

 

Dobrotvorna organizacija Viva i mnoge druge zvanične agencije procenjuju da se svake godine uzgaja i ubije milijardu životinja samo za potrebe industrije prerade kože. Iako se značajan deo ubijenih životinja upotrebi i za ishranu, mnogi brendovi okreću leđa koži, na sličan način na koji su prethodnih godina napustili upotrebu krzna.

Plastične tkanine proizvedene tako da podsećaju na kožu, stekle su lošu reputaciju zbog nesofisticiranog izgleda i neprijatnog osećaja koji izazivaju prilikom dužeg nošenja, ali su mnogi modni brendovi počeli da koriste daleko naprednije materijale.

Tako su H&M, Hugo Boss i Chanel počeli da koriste veštačku kožu napravljenu od ananasa, a dizajnerka Stela Mekartni, koja je vegetarijanka i nikada nije koristila bilo kakve derivate životinja i Hermes napravili su "kožne" odevne komade od pečurki.

Iako mnogi vide kožu kao visokokvalitetan i dugotrajan materijal, Ivon Tejlor iz PETA-e to planira da promeni.

"Odnos prema koži možemo promeniti uvođenjem modernih, održivih i atraktivnih veganskih opcija. To je nešto što se već događa i čemu može da doprinese uzgajanje kože u laboratoriji", smatra ona.

Istraživači Tufts univerziteta u Masačusetsu su 2021. godine koristili 3D štampač, kako bi napravili veštačku kožu, neverovatno sličnu pravoj, kako vizuelno, tako i na dodir. 

Unsplash

 

I dok se mnoge kompanije i kupci distanciraju od kože birajući imitacije napravljene od prirodnih materijala, poput jabuka, plute, kaktusa, ananasa i grožđa, rad 3D Bio-Tissues trebalo bi da unese dodatnu revoluciju u industriju i njihov rad nije izolovan.

Zapravo, koža uzgojena u laboratoriji, prema nekim procenama treba da stigne na svetsko tržište već u narednih nekoliko godina, budući da je više privatnih kompanija napravilo veliki proboj na tom polju.

Jedan od primera je VitroLabs iz Kalifornije, koja trenutno radi na tome da prilagodi boju i završnu teksturu materijala i učine ga trajnim.

Koje su posledice prerade kože na okruženje

Naučnici procenjuju da je uzgoj životinja, koji je u srcu industrije prerade kože, odgovoran za 18 procenata svih emisija gasova izazivača efekta staklene bašte, a najviše metana. Deluje da bi koža iz laboratorije to mogla da eliminiše samo ako bi tradicionalna industrija u potpunosti nestala, što je malo verovatno.

Drugi problem je proces farbanja kože, koji ekolozi često kritikuju, jer se tokom tog procesa u atmosferu otpuštaju toksične supstance poput hroma, aluminijuma i derivata katrana, koje mogu da izazivaju zdravstvene probleme prilikom udisanja.

Unsplash

 

Tako se 2011. petoro ljudi koji su čistili rezervoar za otpad u farbari u indijskom gradu Vanijambadiju ugušilo od toksičnih gasova, a to čak nije bio usamljen slučaj.

Može li koža "izaći iz mode" u potpunosti?

Prirodna koža je, na nezadovoljstvo pojedinih dobrotvornih organizacija i aktivista, i dalje veoma popularna. Torbe luksuznih brendova poput Hermes-a napravljene od kravlje i kozje kože, gotovo se uvek rasprodaju, uprkos tome što koštaju i na desetine hiljada dolara. Njihovi modeli napravljeni od egzotičnih vrsta kože, poput aligatorove, krokodilove i nojeve, naročito su retki, pa koštaju čak i više.

Gotovo je nemoguće kupiti Chanel tašnu za manje od 9.000 evra, ali kupce sa dubljim džepom i dalje privlače njihovi modeli od jagnjeće ili čak pitonove kože i ne odbija ih čak ni rast cena.

Očigledno je da je pred aktivistima dugačak put, ali mnogi brendovi ipak barem razmišljaju o održivijim opcijama.

Kompanije iza novih tehnologija, kakva je 3D Bio-Tissues nadaju se da će imati gotove proizvode u narednih pet godina i da će tada njihova "koža" biti dostupna za kupovinu "na metar".

Komentari (0)

Magazin