Život

Francuz proveo osam godina praveći Ajfelov toranj od šibica, pa zamalo ostao bez Ginisa

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

11:59

Francuz proveo osam godina praveći Ajfelov toranj od šibica, pa zamalo ostao bez Ginisa
Francuz proveo osam godina praveći Ajfelov toranj od šibica, pa zamalo ostao bez Ginisa - Copyright Prinstcreen YouTube/The Times and The Sunday Times

veličina teksta

Aa Aa

Francuzu Rišaru Plou Ginisova knjiga rekorda konačno je dodelila svetski rekord za najvišu Ajfelovu kulu napravljenu od šibica, iako je prvobitno odbila da prizna njegovo delo.

Plo je, naime, proveo osam godina praveći strukturu visoku 7,9 metara,  u koju je uradio više od 706.000 šibica i 23 kilograma lepka. Proces je započeo odsecajući glave komercijalnim šibicama, kako bi se bolje uklapale u strukturu, a pošto je to bio naporan međukorak, zamolio je proizvođače da od njih kupi samo drvene štapiće, bez zapaljivih glava. 

To je razlog zbog kog je Ginisova knjiga rekorda isprva obijala da prizna njegovo dostignuće, pošto su pravila nalagala da se koriste samo šibice koje su "komercijalno dostupne".

"Srećni smo što možemo da priznamo da smo bili previše strogi kada je reč o tipu šibica potrebnih za ovaj poduhvat, a Ričardov je zaista neverovatan", rekao je Mark Mekinli, direktor centralne arhive u Ginisovoj knjizi rekorda. 

Odluka je obradovala Ploa, koji kaže da je za njega prethodna nedelja bila pravi "emocionalni rolerkoster".

"Super je, rekord se vraća u Francusku. Uživaćemo kao porodica, i malo ćemo se odmoriti od ovog medijskog izveštavanja. Ono je ipak imalo efekta, jer je Ginisova knjiga, koja je velika organizacija, revidirala svoje kriterijume zahvaljujući tome", rekao je Plo.

Komentari (0)

Magazin