Život

Vetrovi i podzemna železnica izazvali paniku: Otkriveno zbog čega se ljuljao soliter u Šenženu

Komentari

Autor: Euronews

20/05/2021

-

19:58

Vetrovi i podzemna železnica izazvali paniku: Otkriveno zbog čega se ljuljao soliter u Šenženu
Vetrovi i podzemna železnica izazvali paniku: Otkriveno zbog čega se ljuljao soliter u Šenženu - Copyright Tanjug/ Chinatopix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarna istraga u kineskom gradu Šenženu sugeriše da je kombinacija faktora dovela do podrhtavanja nebodera i ukazala da nema sigurnosnih problema.

Kineski mediji su naveli da je preliminarna istraga, koju je potvrdilo odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama provincije Guangdong, utvrdila da je ljuljanje zgrade bilo vertikalno, a ne horizontalno. Navodi se da je do pomeranja zgrade došlo zbog kombinacije vetrova, dve podzemne železnice, kao i zbog istezanja čelika usled visoke temperature, prenosi Gardijan.

Neboder SEG Plaza visok 300 metara, u utorak je izazvao paniku kada je počeo da se ljulja. Odmah je organizovana evakuacija ljudi koji su bili unutra dok su prolaznici na obližnim ulicama u čudu gledali.

U tom području nije bilo zemljotresa, a lokalne vlasti rekle su da inženjeri nisu pronašli bilo kakve sigurnosne probleme u zgradi ili okolini. Ni nivo kretanja nije premašio ograničenja građevinskih zakona.

U preliminarnim nalazima se navodi da zgrada nema uređaj koji sprečava prekomerno njihanje.

Uprava zgrade odbacila je navode da je zgrada po drugi put počela da se klima u sredu.

"Tvrde da je zgrada sigurna"

To je 18. najviša kula u Šenženu, prema podacima Saveta za visoke zgrade i baze podataka nebodera Urban Habitat. Urušavanje zgrada nije retko u Kini, gde niski građevinski standardi i ubrzana urbanizacija dovode do toga da se građevine brzo i nesigurno grade.

Vlasti su tek treba da saopšte kada će ili će se zgrada ponovo otvoriti.

"Tvrde da je zgrada sigurna, ali kladim se da će se pred ulazak u zgradu javljati nervoza" , rekao je jedan komentator na Veibu.

Komentari (0)

Magazin