Život

Finansirao snimanje "Problema tri tela", a njegov poslovni partner se pobrinuo da nikada ne doživi premijeru

Komentari

Autor: CNN

09/04/2024

-

17:19

Finansirao snimanje "Problema tri tela", a njegov poslovni partner se pobrinuo da nikada ne doživi premijeru
Finansirao snimanje "Problema tri tela", a njegov poslovni partner se pobrinuo da nikada ne doživi premijeru - Copyright Youtube screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Lin Ki, obožavalac knjige "Problem tri tela", imao je velike planove da svoj omiljeni kineski naučnofantastični roman prenese na TV, bioskop i ekrane video igara širom sveta.

Posle uspeha svoje kompanije za igre na sreću 2014. godine, mladi preduzetnik je zamislio da najomiljeniju kinesku naučnofantastičnu trilogiju pretvori u globalni fenomen pop kulture koji bi bio u istoj ligi kao, na primer, "Ratvoi zvezda". 

Deceniju kasnije, Lin bi bio korak bliže ostvarenju svog sna kada je Netfliksova adaptacija knjige nagrađene Hugo nagradom privukla milione gledalaca širom sveta – ali milijarder koji je pomogao da se serija dogodi nikada nije doživeo da je vidi.

Lin, koji je potpisan kao izvršni producent u uvodnoj špici "Problema tri tela", otrovan je i ubijen u 39. godini, prema kineskim vlastima, nekoliko meseci nakon što je Netfliks objavio svoje planove da producira seriju 2020. godine

Krivac je bio jedan od njegovih najbližih saradnika, vrhunski advokat koji je pomogao Linovoj kompaniji "Yoozoo Games" da obezbedi prava za adaptaciju veoma cenjene trilogije.

Ubica inspirisan serijom "Breaking Bad"

Nakon što se posvađao sa svojim šefom, Ksu Jao je poklonio Linu flašu, kako je rekao, probiotičkih pilula, ali koja je sadržala koktel smrtonosnih toksina koje je kupio na dark vebu.

Medijski izveštaji o pomno planiranom ubistvu preplavili su Kinu, koje je na internetu upoređeno sa američkom kriminalističkom dramom "Breaking Bad". Prema kineskim medijima, to je uključivalo mešanje i testiranje više od stotinu otrova u improvizovanoj laboratoriji u predgrađu.

Youtube screenshot

 

Ksu je osuđen na smrt zbog ubistva na sudu u Šangaju 22. marta - dan nakon dugo očekivanog debija "Problema tri tela" na Netfliksu.

Kineskim tehnološkim preduzetnicima i ljubiteljima knjiga, dramatično tempirana prmijera poslužila je kao dirljiv podsetnik na gubitak zvezde u usponu u nekada živoj kineskoj internet industriji – i ključne figure u stvaranju jednog od najuspešnijih kineskih izvoznika pop kulture.

Jedne zimske večeri 2020. godine, Lin se vozio kući iz sedišta Yoozoo Gamesa u Šangaju kada se iznenada osetio loše. On se prijavio u bolnicu i njegovo stanje je u prvom momentu stabilizovano, ali je preminuo 10 dana kasnije, na Božić.

Najmanje pet toksina otkriveno je u Linovom telu, uključujući živu i tetrodotoksin - izuzetno snažan otrov koji se nalazi u ribi fugu, objavio je kineski finansijski časopis Caixin, pozivajući se na ljude bliske tajkunu.

Ksu je identifikovan kao ključni osumnjičeni i brzo je priveden, navodi se u tadašnjem policijskom saopštenju.

U svojoj presudi prošlog meseca, šangajski sud je rekao da je Ksu imao spor sa Linom oko "pitanja upravljanja kompanijom" i da je planirao da otruje svog šefa jestivim artiklima tokom dva dana. Ksu je takođe trovao pića u kancelarijama rukovodilaca sa kojima je imao spor, zbog čega su se četvorica kolega razbolela, saopštio je sud.  Sva četvorica su preživela trovanje.

U mesecima nakon Linove smrti, kineski mediji su sastavili detaljniji - i jezivi - izveštaj o ubistvu, koji je uključivao pažljivo planiranje koje je trajalo mesecima.

Ksu je bio veliki obožavalac "Breaking Bad", američke serije o profesoru hemije koji se bavi proizvodnjom meta nakon što mu je dijagnostikovan terminalni rak, navodi Caixin, pozivajući se na ljude bliske kompaniji.

Postavio je laboratoriju u predgrađu Šangaja i kupio više od stotinu toksina na dark vebu da eksperimentiše, često testirajući mešane otrove na mačkama, psima i drugim kućnim ljubimcima. Zatim je od smrtonosnih supstanci napravio pilule, koje je, kao "probiotičke" poklonio Linu, izvestio je Caixin.

Prema kineskim novinama Phoenix News, Ksu je imao 160 brojeva mobilnih telefona. Čak je osnovao i trgovačku kompaniju u Japanu za nabavku opasnih hemikalija, uključujući supstance koje je koristio da bi trovao svoje kolege.

Između septembra i decembra 2020. godine, Ksu je zamenio kapsule kafe, viski i flaširanu vodu u kancelarijama dvojice rukovodilaca produktima u koje je ubrizgao metil-živin hlorid, akutni otrov koji može biti fatalan ako se proguta, udahne ili dodirne, izvestio je Caixin prošlog meseca, pozivajući se na sudske dokumente.

Motiv je, naravno, novac

Sud u Šangaju nije izneo detalje o razdoru između Ksua i Lina, ali prema izveštajima kineskih medija koji se pozivaju na izvore u kompaniji, sve se vrtelo oko Linove ambicije da adaptira "Problem tri tela", deo trilogije najslavnijeg kineskog pisca naučne fantastike, Lijua Cisjina.

Lin je dugo želeo da razvije "Problem tri tela" u globalnu kulturnu franšizu, ali prava za adaptaciju knjiga držao je kineski poslovni par koji ih je kupio od autora 2009. godine

Linova odlučnost da obezbedi prava još je očvrsnula nakon višegodišnje saradnje sa parom na snimanju filmske adaptacije. Godine 2017. Lin je doveo Ksua, etabliranog advokata školovanog u Francuskoj i Sjedinjenim Državama sa decenijskim iskustvom u kineskom multinacionalnom konglomeratu da reši kproblem.

Ksu je uspešno obezbedio prava za adaptacije. Sledeće godine imenovan je da predvodi Yoozoo podružnicu, The Three-Body Universe, zaduženu za razvoj.

Youtube screenshot

 

Ali Ksuov nastup nije uspeo da impresionira Lina. Ubrzo je stavljen po strani, a ključni projekti su predati drugom izvršnom direktoru, Džao Jilongu, jednom od rukovodilaca kome će Ksu kasnije otrovati piće, prenosi Caixin.

Utvrđeno je da je Džao hronično trovan, a koncentracija žive u njegovom telu prelazila je 10 puta bezbedan nivo, navodi se u izveštaju.

Ksuova godišnja plata smanjena je sa 20 miliona juana (2,76 miliona dolara) godišnje kada se prvi put pridružio kompaniji Yoozoo na oko 5 miliona juana, navodi Phoenix News.

Kap koja je prelila čašu

Kada je Netflix najavio svoj projekat adaptacije "Problema tri tela“ u septembru 2020., Lin i Džao su navedeni kao izvršni producenti, pri čemu je Ksuovo ime upadljivo nedostajalo.

Osoblje Yoozoo-a je reklo Caixinu da su ugovor sa Netfilksom sklopili Lin i određeni broj mladih zaposlenih. 

"Doprinos Ksu Jaoa bio je skoro nula", rekao je izvor blizak Linu. "Možda je Lin planirao da više ne koristi Ksu Jaoa".

U intervjuu objavljenom u novembru 2020., Ksu je reklamirao svoju ključnu ulogu u Yoozoo-ovom sticanju autorskih prava za "Problem tri tela".

"Mi pravni profesionalci smo ovde da gasimo požare, izlazmo iz ćorsokaka i moramo da imamo hrabrosti da krenemo u promene", rekao je on.

Kasnije će se ispostaviti da je u to vreme Ksu već planirao čin koji će zauvek promeniti i Linovu, ali i njegovu sudbinu.

Mesec dana pre Linove smrti, tajkun je rekao u jednom intervjuu da projekat "Tri tela" ima potencijal da bude njegovo životno nasleđe i da će mu verovatno biti na umu kada bude rekao "zbogom svetu kada bude imao 90 godina".

"Kažu da je vaš um pogođen trenutkom ekstremne jasnoće kada se spremate da umrete... Tako da se veoma bojim da ću razmišljati pre nego što umrem: Kako sam uništio "Problem tri tela"...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin