Život

Mešavina domaće i divlje mačke jedan od najtraženijih ljubimaca u Britaniji: Koliko koštaju "savane"?

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

16:48

Mešavina domaće i divlje mačke jedan od najtraženijih ljubimaca u Britaniji: Koliko koštaju "savane"?
Mačka rase savana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mačka rase savana, koja je mešavina domaće mačke i servala, divlje mačke poreklom iz Afrike, postala je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji, a našla se na trećem mestu najtraženijih mačaka prema sajtu Pets4Home.

Mačke savane su najskuplje mačke na ovom sajtu, u proseku 799 funti po mačetu, dok cena mačića sa ređim šarama po telu dostiže 4.200 funti.

Popularnost ove rase porasla je 2020. godine, kada su pop zvezda Džastin Biber i njegova supruga Hejli platili 35.000 dolara za dva mačeta.

Savane navodno imaju ''ličnost nalik psećoj“ jer su razigrane, avanturistički nastrojene, odane i, nekarakteristično za mačke, vole vodu.

Rasa je izazvala paniku u predgrađu Hempsted Garden, u severnom Londonu, 2020. godine kada je savana teška 10 kilograma zalutala u baštu Nirmala Setije, poznatog proivođača čaja, a stanovnici su smatrali da je u pitanju ''opasna velika mačka''.

Zbog straha i panike decu su sklonili i zaključali u kuću, a na lice mesta stigla je naoružana policija i dva helikoptera.

Posle četiri sata u bašti Nirmala Setije, mačka je pobegla od policije, a neki stanovnici su tvrdili da je pobegla u obližnju vilu, gde su prethodno živele kraljevske porodice Bruneja i Saudijske Arabije.

Prvo mače ove rase, nazvano Savana, rođeno je 1986. godine i posedovalo je veličinu servala, ali pitomost domaće mačke, navodi Tajms.

Međunarodno udruženje mačaka (TICA) 2012. je prihvatilo savansku mačku kao zvaničnu rasu.

Savane se razlikuju po veličini u zavisnosti od čistoće rase, a mužjaci "F1", koji su proizvod direktnog ukrštanja servala i domaće mačke su obično najveći.

Posle pandemije kovida 19, kada je stopa udomljenih pasa značajno porasla, udomljavanje mačaka vratilo se na nivo pre pandemije zbog, kako se navodi, povratka vlasnika na posao, a kojima je potreban kućni ljubimac koji može da se prilagodi odsustvu ljudi u kući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin