Život

Nova deklaracija Vlade: Mačke lutalice postale zaštitni simbol meksičke Nacionalne palate

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

10:51

Nova deklaracija Vlade: Mačke lutalice postale zaštitni simbol meksičke Nacionalne palate
Nova deklaracija Vlade: Mačke lutalice postale zaštitni simbol meksičke Nacionalne palate - Copyright Tanjug AP/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

U Nacionalnoj palati Meksika, gde se nalazi sedište izvršne vlasti, 19 mačaka lutalica može da šeta slobodno velikom baštom i istorijskim, kolonijalnim hodnicima zgrade, a prema novoj deklaraciji vlade sada je briga o njima obaveza.

"One imaju pristup svakom delu palate, tako da ih možete videti kada se ljudi susreću u hodnicima, daju intervjue i hodaju oko novinarskih kamera", rekao je veterinar palate Hesus Arijas, preneo je "The New York Post".

Mačke iz palate su ušle u istoriju, dodaje njujorški list, pošto ih je vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila "živom svojinom", čime su postale prve životinje u Meksiku sa tim epitetom.

Svojina vlade se obično odnosi na zgrade i nameštaj, odnosno, nepokretnu imovinu, ali su mačke sada, novom deklaracijom, postale obaveze ministarstva finansija, da im se plaća hrana i nega dok su žive, pa i nakon što Obrador napusti funkciju u oktobru.

"Mačke su sada simbol Nacionalne palate Meksika. Moramo da se pobrinemo da ove mačke budu dobro zbrinute", rekla je Adrijana Kastiljo Roman, generalna direktorka Nacionalne palate.

Obrador je sada u društvu mačaka imena Bouvi, Belof, Nube, Koko, Jema, Olin, Balam, i drugih, a meksički predsednik kaže da mačke "dominiraju" palatom i često hodaju ispred njega tokom zvaničnih ceremonija.

Ne zna se kada su se mačke prvi put pojavile u palati, niti se zna kako su ušle u zgradu.

Dok 19 mačaka stalno živi u zgradi, brojne druge mačke dođu i odu, a osoblje palate pretpostavlja da se ostale mačke ušunjaju noću kroz malu rupu u kapiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin