Život

Oglasio se novinar koji je uradio čuveni intervju sa princezom: "Nikada nisam želeo da povredim Dajanu"

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2021

-

16:12

Oglasio se novinar koji je uradio čuveni intervju sa princezom: "Nikada nisam želeo da povredim Dajanu"
Oglasio se novinar koji je uradio čuveni intervju sa princezom: "Nikada nisam želeo da povredim Dajanu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši novinar BBC Martin Bašir rekao je da "nikada nije želeo da povredi" Dajanu, princezu od Velsa intervjuom iz 1995. godine za emisiju "Panorama". Dodao je i da "ne veruje da je to učinjeno".

Ovaj novinar se koristio obmanom kako bi dobio intervju, rezultat je nezavisne istrage, a govoreći za Sandej tajms, Bašir se izvinio njenim sinovima, vojvodama od Kembridža i Saseksa.

Međutim, Bašir je odbacio navode princa Valijama da je "podgrevao" njenu paranoju, rekavši da su bili bliski i da ju je "voleo". On je za list rekao da su još početkom devedesetih postojale priče i tajno snimljeni telefonski razgovori i da on "nije bio izvor ničega od toga".

Bašir je rekao da princeza Dajana nikada nije bila nezadovoljna sadržajem intervjua, te da su oni ostali prijatelji i nakon što je program emitovan. Princeza je čak posetila njegovu suprugu u londonskoj bolnici na dan kada je ona rodila njihovo treće dete, dodao je Bašir.

"Sve što smo uradili u vezi sa intervjuom bilo je kako je ona želela, od toga kada je želela da obavesti palatu, toga kada će biti emitovan, do njegovog sadržaja", rekao je on.

Međutim, kada je reč o tome da je njenom bratu pokazao krivotvorene bankovne izveštaje, Bašir kaže da je očigledno da žali zbog toga.

"To je bilo pogrešno, ali to nije imalo nikakvog uticaja ni na šta, nije uticalo na Dajanu, na intervju", dodaje.

Tanjug/AP/Martin Cleaver

 

Novinarka Sandej tajmsa Rosamund Arvin, koja se lično sastala sa Baširom zbog intervjua, rekla je da je izgledao kao "slomljen čovek", ali je dodala da oseća kao da je dobar glumac.

Ona je za BBC Radio 5 rekla da Bašir "ne deluje kao neko ko se kaje kao što bi trebalo u tim situacijama".

"Ako uvek tražite izgovore pre nego izvinjenje, to je za mene problematično", dodala je.

Da podsetimo, nezavisan izveštaj objavljen u četvrtak saopštio je da je Bašir bio nepouzdan i nepošten i da su BBC izostali visoki standardi kada se odgovaralo na pitanja u vezi sa intervjuom. Takođe se navodi da je Bašir ozbiljno narušio pravila kuće pokazujući lažna dokumenta, koje je pokazao Dajaninom bratu kako bi obezbedio intervju.

Inače, Bašir je napustio BBC ranije ovog meseca, navodno zbog zdravstvenih problema.

Da podsetimo, tokom intervjua "Panorama", koji je gledalo više od 20 miliona gledalaca u Velikoj Britaniji, Dajana je šokirala naciju priznanjem afere i iznošenjem detalja o svom braku sa prestolonaslednikom i Vilijamovim ocem, princom Čarlsom.

BBC je ponudio izvinjenje zbog intervjua, a britanski princ Vilijam optužio je BBC da je izneverio njegovu majku princezu Dajanu i zatrovao njenu vezu sa princom Čarlsom, nakon što je istraga otkrila da je novinar britanskog javnog servisa 1995. godine dobio intervju sa princezom na prevaru.

Komentari (0)

Magazin