Život

Šta da radimo sa uljem nakon kuvanja? Evo zašto ne bi trebalo da ga bacamo u sudoperu

Komentari
Šta da radimo sa uljem nakon kuvanja? Evo zašto ne bi trebalo da ga bacamo u sudoperu
Šta da radimo sa uljem nakon kuvanja? Evo zašto ne bi trebalo da ga bacamo u sudoperu - Copyright Euronews

Autor: Euronews Srbija

11/10/2025

-

10:32

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine, bezbroj domaćinstava širom sveta sipa milione litara ulja za kuvanje u sudoperu, nesvesni ozbiljnih posledica ove radnje.

Stvrdnute masti i ulja su odgovorni ne samo za začepljene odvode i skupe posete vodoinstalatera, već i za stvaranje ogromnih "masnih naslaga" u kanalizacionom sistemu, koje nastaju usled kombinacije nerazgradivih materijala (poput bebi maramica) sa ovim masnim supstancama.

Кako ističe Suzan Makenzi , direktorka kompanije "Lifecycle Oils", koja reciklira ulje iz britanske prehrambene industrije, problem nepravilnog odlaganja ulja i masti je veliki, jer ove supstance "blokiraju cevi i kanalizaciju, uzrokujući ogromne probleme za vodovodne kompanije i životnu sredinu".

profimedia

 

Pored oštećenja infrastrukture, odlaganje ulja u odvode ima ozbiljne uticaje na životnu sredinu.

"Кada nafta završi u rekama, to je pogubno za divlje životinje koje tamo žive", objašnjava Makenzi i dodaje:

"Smanjuje nivo kiseonika u vodi, guši stvorenja koja u njoj žive, čini vodu toksičnom i remeti ceo ekosistem.“

Mnogi ljudi misle da su neka ulja, poput maslinovog ulja, bezbednija jer ostaju tečna na nižim temperaturama. Međutim, kako Makenzi ističe, nijedno ulje nije "bezbedno" za bacanje u sudoperu. Čak i maslinovo ulje počinje da se stvrdnjava kada temperatura padne ispod 3°C, uzrokujući iste probleme kao i životinjske masti, navodi "Protothema".

"Čak i u tečnom obliku, ulje prekriva zidove cevi, zadržava ostatke i stvara blokade, dok nastavlja da zagađuje vodene sisteme", upozorava stručnjak.

Kako možemo da odložimo ulje i druge vrste masti nakon kuvanja?

Aalternativno rešenje je skladištenje korišćenog ulja u praznoj tegli ili boci, koja će se baciti u smeće kada se napuni.

Male količine, poput ulja u konzervi tunjevine, mogu se apsorbovati papirnim ubrusima i odložiti sa običnim smećem.

Profimedia

 

Takođe, radi zaštite životne sredine, preporučuje se ponovna upotreba ulja za kuvanje kad god je to moguće i bezbedno.

Ako neko ima naviku da sipa ulje u sudoperu i zabrinut je zbog posledica, prvi korak je da prestane sa tim. Zatim, može napuniti sudoperu veoma vrućom vodom i ispustiti je dva ili tri puta kako bi se rastvorila ulja koja su se nakupila u cevima.

Komentari (0)

Magazin