Život

Nema kocke koju Luka Janković (16) ne može da složi: Oborio je 25 srpskih rekorda i ne planira da se zaustavi (VIDEO)

Komentari

Autor: Tila Milenović

07/01/2022

-

21:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ne postoji kocka koju 16-godišnji Luka Janković ne može da složi. Srednjoškolac iz Beograda običnu Rubikovu kocku može da složi za manje od 10 sekundi, ukupno je oborio 25 nacionalnih rekorda, a svoj talenat je pokazao na 13 međunarodnih takmičenja širom Balkana. Na svom Jutjub i TikTok kanalu predstavlja svoj hobi i deli praktične savete za sve koji su takođe zainteresovani za isti.

Svetski rekord za slaganje obične Rubikove kocke je 3,47 sekundi koji drži Jušeng Du od 2018. godine. Lukin lični rekord na takmičenju je 8,24 sekunde, dok je kod kuće uspeo da složi kocku za samo 5,65 sekundi. Ipak, misli da je obaranje tog svetskog rekorda daleki cilj, a trenutno želi u svim postojećim disciplinama da postavi nove nacionalne rekorde.

Na takmičenjima postoji 17 disciplina, poput slaganje Rubikove kocke od veličine 2x2, do 7x7; slaganje jednom rukom i zatvorenih očiju; slaganje kocki različitih oblika, poput piramide i "Square one"; odnosno slaganje u najmanje poteza. Luka Janković je do sada obarao rekord u kategorijama Square one, Skjub, Megaminx, Clock, 7x7, 5x5 i slaganje u najmanje poteza.

"U svakom od tih slučaja, na takmičenju dobijemo pomešanu kocku, a najvažnija je brzina. Jedino se razlikuje slaganje u najmanje poteza, gde takmičari dobijaju instrukcije kako da pomešaju kocku, a zatim im je na raspolaganju sat vremena da u što manje poteza slože kocku", objašnjava Luka.

Mladi jutjuber trenutno pohađa drugu godinu gimnazije, a postigao je brojne uspehe na takmičenjima iz matematike i fizike. Prošle godine je bio treći na državnom takmičenju iz matematike, dok je na takmičenju "Dabar" iz fizike osvojio prvo mesto u Srbiji. Ipak, on naglašava da za slaganje Rubikove kocke uopšte nije potrebno da osoba bude talentovana za logiku, već ističe da je jedini ključ trud i istrajnost. Upravo zato je snimio video kako korak po korak sastaviti običnu kocku, koji je trenutno najgledaniji na njegovom jutjub kanalu.

Luka Janković

 

Danas Luka obara rekorde i preko svojih videa uči druge kako sami da slože kocke, a sa ovim hobijem ga je upoznao drug iz osnovne škole. 

"Pre četiri godine moj drug je doneo Rubikovu kocku u školu. Meni se mnogo dopalo kako brzo može da je složi, pa sam ga zamolio da me nauči na velikom odmoru. Tog dana, kupio sam svoju prvu kocku i počeo time da se bavim. Posle toga sam učio preko Jutjuba", prisetio se Janković.

"Gotovo sve teže kocke sam već složio"

Iako mu su mu određene kocke, poput Ghost Cube, "zadale domaći zadatak" budući da mu je bilo veoma izazovno da ih shvati kako funkcionišu, međutim, danas su to neke od Lukinih omiljenih, koje tokom slaganja menjaju svoj oblik.

"Bilo je par kockica sa kojima sam imao probleme, ali sam snimao uživo za Jutjub i TikTok videe u kojima sam se potrudio da ih složim. Mislim da od ovih težih više ne postoji ni jedna koju ne mogu da složim", rekao je.

Jutjub kanal ima godinama unazad. U početku je snimao kako igra video igrice, a otkada se bavi ovim hobijem snima isključivo o tome. Mnogi ljudi su zahvaljujući njemu naučili da slože običnu kocku.

Luka Janković je do sada učestvovao na 13 međunarodnih takmičenja širom Balkana i u Italiji. Kako on ističe, budući da ne postoje starosne kategorije na takmičenjima, sve je više mlađe dece koja pokazuju svoj talenat. On je naglasio da čuva izuzetno lepe uspomene sa takmičenja, te i da imaju zajedničku grupu za ćaskanje.

Po završetku gimnazije, Luka želi da studira IT ili biznis u inostranstvu, a planira da se i dalje bavi istim hobijem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin