Život

Čije je bogatstvo? Potomci poslednjeg kralja Italije pokušavaju da povrate dragulje milionske vrednosti

Komentari

Autor: Gardijan

25/01/2022

-

20:39

Čije je bogatstvo? Potomci poslednjeg kralja Italije pokušavaju da povrate dragulje milionske vrednosti
Čije je bogatstvo? Potomci poslednjeg kralja Italije pokušavaju da povrate dragulje milionske vrednosti - Copyright profimedia/MEHDI FEDOUACH

veličina teksta

Aa Aa

Potomci poslednjeg kralja Italije formalno su zatražili da im se vrate krunski dragulji koji se već 76 godina nalaze u trezoru u Banci Italije.

Banka je 5. juna 1946. godine, tri dana posle izglasavanja ukidanja monarhije i devet dana pre nego što je kralj Umberto II proteran, preuzela dragulje, među kojima je bilo više od 6.000 dijamanata i 2.000 bisera postavljenih na broševe i ogrlice koje su nosile mnogobrojne kraljice i princeze. Kralj Umberto II je pre proterivanja vladao svega 34 dana, a osim njega proterani su i njegovi muški naslednici.

Umberto II zadužio je Falkonea Lucifera, ministra kraljevske kuće da odnese dragulje na čuvanje Luiđiju Ejnaudiju koji je tada bio guverner Banke Italije.

Dragulji su jedina kraljevska imovina koju nije konfiskovala država posle pada monarhije. Upravo je to šansa da naslednici kuće Savoja, među kojima su i sin Umberta II, Vitorio Emanuele di Savoja i tri ćerke Marija Gabrijela, Marija Pija i Marija Beatris traže povraćaj imovine.

profimedia

 

Porodica se takođe nada da će poruka dostavljena pored kovčega sa blagom, u kojoj se navodi da "dragoceni" krunski dragulji moraju biti "povereni na čuvanje centralnoj blagajni" i "držani na raspolaganju onima koji imaju pravo", pomoći u tvrdnji da dragulji pripadaju njima, a ne državi.
Serđo Orlandi, advokat porodice, rekao je za Korijere dela Sera da će "porodica Savoja da povrati dragulje".

Prvi sastanak između Orlandija i predstavnika Banke Italije i italijanske vlade održan je danas. Ukoliko ne dođe do dogovora, porodica planira da tuži državu u pokušaju da povrati dragulje, prenosi Korijere dela Sera. Neformalni zahtev koji je porodica podnela Banci Italija u novembru, je odbačen.

Porodica sve do sada nije pokretala formalne zahteve za povratak dragulja zbog straha da bi mogli da izazovu talas negodovanja javnosti.

Naime, naslednicima kuće Savoja sve do 2002. godine bio je zabranjen ulaz u Italiju. Pre povratka iz Švajcarske u kojoj je bio u egzilu sve do 2003. godine, Vitorio Emanuele je rekao da neće zahtevati da im se vrate dragulji uz opasku da "oni više nisu njihovi". Ali se nadao da će dragulji biti bar javno izloženi.

Pre 15 godina zatraženo da se dragulji izlože javnosti

Godine 2006. političar iz regiona Pijemonta tražio je od premijera Marija Dragog, koji je tada bio guverner Banke Italije da se dragulji izlože tokom zimskih Olimpijskih igara u Torinu, jer se u ovom gradu nalazi kraljevska palata. Dragi je poslao ovaj zahtev vladi, ali dragulji ipak nikad nisu izloženi. 

U korist porodice je i činjenica da se za dragulje navodi da su deo njih dobili na poklon, dok je drugi deo bio lična imovina raznih kraljevića. Još nije poznata njihova vrednost mada se tokom godina procenjivalo da vrede od 18 do 300 miliona evra. 

Umberto II je u Portugaliji bio šest godina u egzilu i nikad se nije vratio u Italiju. Preminuo je u 78. godini života, 1983. godine u Ženevi, gde se lečio od raka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin