Život

Najstarija gorila na svetu proslavila 65. rođendan

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

21:04

Najstarija gorila na svetu proslavila 65. rođendan
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fatu, ženka zapadnog nizijskog gorile, za koju se smatra da je najstariji predstavnik svoje vrste na svetu, proslavila je u Berlinskom zoološkom vrtu 65. rođendan.

"Naša dama gorila danas slavi 65. rođenadan i ona je najstariji gorila na svetu", navedeno je na Instagram nalogu Zoološkog vrta.

U objavi se kaže da ni ove godine nije izoztala rođendanska torta, kao i da je rođendanski obrok uvek nešto posebno za Fatu. Na fotografijama sa slavlja vidi se kako ogromni primat uživa u torti ukrašenoj brojem 65 ispisanim šumskim voćem.

Fatu je stigla u Berlin 1959. godine pod, kako navode iz vrta, "neuobičajenim okolnostima", pošto ju je mornar isoristio kao platno srredsvto da izmiri račun u krčmi u Marseju u Francuskoj. Nakon toga je prenošena širom evrope, da bi je na kraju kupio zoološki vrt u Nemačkoj.

U trenutku kada je stigla u Berlin procenjeno je da ima dve godine. Ginisova knjiga rekorda proglasila je 2019. godine Fatu za najstarijeg živog gorilu u zatočeništvu, nakon što je Trudi, gorila rođena 1956. godina umrla. Ginis je napomenuo da gorila obično žive do 50 godina.

Komentari (0)

Magazin