Život

Venčanje posle dve decenije: Na putu ka sreći danskog princa isprečio se dedin testament

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

23:11

Venčanje posle dve decenije: Na putu ka sreći danskog princa isprečio se dedin testament
profimedia/NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA - Copyright profimedia/NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 19 godina danski princ Gustav od Sajn-Vitgenštajn-Berleburga (53) konačno se oženio svojom devojkom Karinom Akselson. Princ Gustav, sestrić danske kraljice Margarete, ali i poslednje grčke kraljice Ane Marije dugo je vodio borbu zbog nemogućnosti da se oženi svojom izabranicom, a da ne izgubi nasledstvo.

Na putu prinčevoj sreći isprečio se testament dede, princa Gustava Albrehta od Sajn-Vitgenštajn-Berleburga, nemačkog plemića koji je služio u nacističkoj vojsci. On je 1939. godine napisao testament u kome je naveo uslove za nasleđivanje porodičnog imanja, palate Berleburg. Uslov Gustava Albrehta bio je da njegovi naslednici, ukoliko se žene, to učine sa devojkom koja je "plave krvi", prenosi sajt Town&Country.

Gustavov sin, princ Ričard se 1968. godine oženio princezom Benediktom od Danske, drugom ćerkom kralja Frederika i kraljice Ingrid, i mlađom sestrom sadašnje kraljice Margrete II. Benedikta je ispunila uslove Gustava Alberhta i princ Ričard je mogao da nasledi palatu Berleburg.

Međutim, princ Gustav, koji je dobio ime po svome dedi, najstariji sin princeze Benedikte i princa Ričarda  nije izabrao devojku iz plemićke porodice. On je imao skoro dve decenije dugu vezu sa Karinom Akselson, rođenom u Sjedinjenim Američkim Državama, sa meksičkim i švedskim korenima.

 

 

Iako je Karina živela zajedno s Gustavom u dvorcu Berleburg godinama se nije naziralo venčanje. Činilo se da bi venčanjem pre smrti oca Gustav došao u problem sa drugim članovma porodice koji bi pokušali da dođu do nasledstva.

Međutim, nakon smrti Gustavovog oca Ričarda 2017. godine, usledio je pravni izazov za princa Gustava, piše Towe&Country.

Gustavov praujak, princ Ludvig-Ferdinand, tvrdio je da je on zakoniti naslednik Berleburga zbog Gustavove i Karinine veze i podneo je tužbu. Karina je ubrzo prestala da se pojavljuje u javnosti sa Gustavom. Ipak, u leto 2020. godine nemački sudovi su utvrdili da je Gustav naslednik imanja i zamka i da nema prepreka za venčanje bez obzira na dedin testament.

U aprilu 2022. danska kraljevska porodica je potvrdila da će se princ Gustav i Karina Akselson venčati. Venčanje je konačno i održano 4. juna u kapeli zamka Berleburg.

 

Ceremoniji su prisustvovali  brojni članovi kraljevske porodice, uključujući Gustavovu majku, princezu Benediktu, dansku princezu Meri i prestolonaslednika Frederika, koji su bili svedoci.

Karina je nosila dijamantsku tijaru Sain-Vittgenstein-Berleburg, tijaru koju je ranije nosila na proslavama 70. rođendana kraljice Margrete II.

profimedia/NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA

Prinčevi Frederik i Joakim sa suprugama na kraljevskom venčanju

 

 

Komentari (0)

Magazin