Život

Prvo kraljevsko venčanje u Rusiji posle revolucije 1917: Potomak Romanovih se oženio nevestom iz Italije

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

18:14

Prvo kraljevsko venčanje u Rusiji posle revolucije 1917: Potomak Romanovih se oženio nevestom iz Italije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potomak bivše ruske carske porodice veliki vojvoda Georgije Mihailovič Romanov oženio se danas svojom nevestom iz Italije na prvom kraljevskom venčanju koje je održano na ruskom tlu od carskih vremena pre više od jednog veka.


Georgije Mihailovič Romanov venčao se sa Italijankom Viktorijom Romanovom Betarini u katedrali svetog Isaka u bivšoj carskoj prestonici Rusije Sankt Peterburgu, preneo je Rojters.

Rusko pravoslavno sveštenstvo sprovelo je ceremoniju, koju je pratilo više stotina gostiju među kojima je bila i mladoženjina majka, velika vojvotkinja Marija Vladimirovna od Rusije - samoproglašena naslednica ruskog carskog prestola i više desetina manjih evropskih kraljevskih porodica.

Pradeda Georgija Mihailoviča veliki vojvoda Kiril Vladimirovič pobegao je iz Rusije tokom boljševičke revolucije 1917. godine, prvo u Finsku, a kasnije se sa porodicom preselio u zapadnu Evropu.

Poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, njegovu suprugu i petoro dece ubio je revolucionarni streljački vod u julu 1918. godine u podrumu jedne trgovačke kuće u Jekaterinburgu, gradu 1.450 kilometara istočno od Moskve.

Georgije Mihailovič (40) rođen je u Madridu i veći deo života proveo je u Španiji i Francuskoj.

profimedia

 


Betarini (39), koja je prošle godine prešla u rusku pravoslavnu veru i uzela ime Viktoria Romanovna, do oltara je odveo njen otac, Roberto Betarini, koji je radio u italijanskoj diplomatskoj službi.

Georgije Mihailovič je prvi put posetio Rusiju 1992. godine, a 2019. se preselio u Moskvu, gde radi na brojnim dobrotvornim projektima.

Komentari (0)

Magazin