Život

Za poljski institut mačke su invazivna vrsta kriva za smanjenje biodiverziteta, kritičari pitaju: A šta je s ljudima?

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

23:58

Za poljski institut mačke su invazivna vrsta kriva za  smanjenje biodiverziteta, kritičari pitaju: A šta je s ljudima?
Domaća mačka - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ugledni poljski naučni institut klasifikovao je domaće mačke kao "invazivne vrste" koje ugrožavaju druge ekosisteme kojima inače ne pripadaju, navodeći kao ključni argument štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama.

Neki ljubitelji mačaka su emotivno reagovali na pomenutu odluku ovog meseca, a na udaru se naročito našao naučnik Vojček Solarc, prenosi AP.

Ovaj biolog u poljskoj Akademiji nauka nije bio spreman na takvo neodobravanje javnosti kada je uneo Felis catus, što je naučni naziv za običnu kućnu mačku, u nacionalnu bazu podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode.

"Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora", rekao je Solarc i dodao da je uzbuna oko invazivne vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izveštaja koji su stvorili "lažni utisak da njegov institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka".

Solarc je rekao da je sve usaglašeniji naučni konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju.

"Mačka 100 posto ispunjava kriterijume za uvrštavanje među invazivne vrste", naveo je on.

Pixabay

 

Dorota Suminska, autorka knjige pod nazivom "Srećna mačka", ukazala je na druge uzroke smanjenja biodiverziteta, apostrofirajući zagađenu životnu sredinu i reflektujuće fasade gradskih zgrada koje su opasne za ptice.

"Da li je i čovek na listi neinvazivnih vrsta", upitala je Suminska, navodeći da je mačkama nepravedno pripisana prevelika krivica.

Solarc je to negirao tvrdeći da mačke ubiju oko 140 miliona ptica u Poljskoj svake godine.

Ranije ovog meseca, institut poljske akademije pokušao je da razjasni svoj stav, naglasivši da se "protivi bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama" i tvrdeći da je pomenuta klasifikacija ipak u skladu sa smernicama Evropske unije.

Institut je naveo da sve što preporučuje vlasnicima mačaka jeste da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.

"Imam psa, ali nemam ništa protiv mačaka", rekao je Solarc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin