Život

NASA: Letelica Dart uspešno "promenila putanju asteroida"

Komentari

Autor: BBC

11/10/2022

-

21:47

NASA:  Letelica Dart uspešno "promenila putanju asteroida"
Tanjug/AP/Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab - Copyright Tanjug/AP/Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je nedavni pokušaj da se skrene putanja asteroida bio uspešan. Naučnici su potvrdili da je orbita 160 metara široke svemirske stene, poznate kao Dimorfos, izmenjena kada je sonda Dart udarila u nju prošlog meseca.

Do ovakvog zaključka istraživači su došli nakon merenja pomoću velikog broja svemirskih i zemaljskih teleskopa. Misija je imala zadatak da testira potencijalnu strategiju za odbranu Zemlje od pretećih objekata iz svemira. Misija Darta pokazala je da je to moguće izvesti ako se ispune dva uslova: prevencija mora biti pokrenuta na vreme i objekat koji predstavlja opasnost ne sme biti previše veliki.

"Ova misija pokazuje spremnost NASA  da reaguje na sve čime nas gađa Univerzum. Verujem da  smo se dokazali kao ozbiljni zaštitnici planete", rekao je novinarima administrator agencije Bil Nelson, a prenosi BBC.

Eksperiment se odvijao oko 11 miliona kilometara od Zemlje. Videlo je kako svemirska letelica Dart od 750 kg vozi pravo u Dimorfos, uništavajući se u tom procesu. Svemirska stena kruži oko mnogo većeg (780m širine) objekta koji se zove Didimos. Pre udara, vreme za koje je Dimorfos trebalo da napravi jedan krug oko svog "brata" bilo je 11 sati i 55 minuta.

Teleskopsko posmatranje i računanje sada pokazuje da je pomenuti orbitalni period smanjen na 11 sati i 23 minuta, što znači da je skraćena za 32 minuta i više se ne kreće po putanji kojom se kretala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin