Život

Samovozeći patrolni robot "Gouli" u Seulu pomaže policiji: "Gospodine, opasno je... Dozvolite mi da vam pomognem"

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2022

-

20:55

Samovozeći patrolni robot "Gouli" u Seulu pomaže policiji: "Gospodine, opasno je... Dozvolite mi da vam pomognem"
Samovozeći patrolni robot "Gouli" u Seulu pomaže policiji: "Gospodine, opasno je... Dozvolite mi da vam pomognem" - Copyright HL Mando/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U uskoj uličici u Seulu, u Južnoj Koreji, pijani muškarac zaspao je na trotoaru. Robot na točkovima mu polako prilazi i pokušava da ga probudi. 

"Gospodine, opasno je ako spavate ovde. Dozvolite mi da vam pomognem da se bezbedno vratite kući", kaže robot.

Ubrzo nakon toga dolazi policijski auto, svetla trepere, a dva policajca odvoze čoveka.

Patrolni robot, nazvan "Gouli" je prvi robot za urbanu patrolu u Južnoj Koreji. Dizajniran je da zaštiti ljude na ulicama, danju i noću, komunicirajući na daljinu sa kontrolnim centrom i upozoravajući ljude na opasnost, prenosi Euronews.

U suštini radi kao "pokretna kamera za nadzor" koja može da pregleda mrtve tačke fiksnih nadzornih kamera, kaže njegov programer HL Mando za Euronews.

Robot je težak oko 300 kilograma, samovozeći je i izbegava pešake i prepreke koristeći satelitsku navigaciju i tehnologiju daljinskog otkrivanja kao što je detekcija svetla i dometa. Takođe može da patrolira noću koristeći termoviziju. 

O slučaju pijanog čoveka koji spava na trotoaru izvestile su južnokorejske novine, dok snimci koje je njihov programer podelio, pokazuju robota u akciji u javnom parku, kako aktivira sirenu kada dete počne da se penje na ogradu. 

Robot takođe ima za cilj da učini da se žene osećaju bezbednije noću kada hodaju same i najviše patrolira rezdencijalnim delom Seula gde najveći broj samih žena upravo živi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin