Život

Napravljen da bi bio rastavljen: Katar ne želi da stadion "974" postane "beli slon", ali nije sve kako su zamišljali

Komentari

Autor: AP

03/12/2022

-

21:30

Napravljen da bi bio rastavljen: Katar ne želi da stadion "974"  postane "beli slon", ali nije sve kako su zamišljali
Napravljen da bi bio rastavljen: Katar ne želi da stadion "974" postane "beli slon", ali nije sve kako su zamišljali - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Od sedam stadiona koje je Katar izgradio za Svetsko prvenstvo, jedan posle turnira neće ostati u prestonici Dohi. Tako su organizatori opisali šta će se dogoditi sa stadionom pod nazivom 974, građevini pored luke sa više od 40.000 sedišta, koja je delimično izgrađena od čelika i recikliranih kontejnera za transport.

U Kataru kažu da će stadion biti u potpunosti demontiran posle Svetskog prvenstva i da bi mogao da bude isporučen u neku od zemalja koje imaju lošu infrastrukturu. Eksperti su pohvalili dizajn, ali kažu da treba dosta novih saznanja o tome šta će se konkretno sa stadionom dogoditi nakon Svetskog fudbalskog prvenstva.

AP/Luca Bruno

 

„Projektovanje objekata koji se mogu demontirati je jedan od glavnih principa održive gradnje“, rekao je Karim Elgendi, saradnik istraživačkog centra Četam Hausa sa sedištem u Londonu koji je ranije radio kao konsultant za klimu za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

„To omogućava prirodno obnavljanje gradilišta odnosno njegovu upotrebu u funkciji nečeg drugog. Ipak, potrebno je razmotriti niz faktora pre nego što zgradu nazovemo održivom“, kaže Elgendi a prenosi AP.

Građevinarstvo proizvodi skoro 40 odsto svetske emisije ugljenika koji je povezan sa energijom. Od toga, oko 10 odsto dolazi od emisije gasova staklene bašte u vezi sa izgradnjom, održavanjem i rušenjem.

Stadioni sa etiketom "belog slona" nisu funkcionalni

Katar se suočio sa međunarodnim kritikama zbog svog tretmana prema slabo plaćenim radnicima migrantima koji su za Svetsko prvenstvo gradili stadione, metro linije i drugu infrastrukturu u vrednosti od preko 200 milijardi dolara. Međutim, vlasti u Kataru smatraju da kritičari ignorišu i ne vide reforme u oblasti rada koje su donete poslednjih godina.

Stadion "974", nazvan po međunarodnom pozivnom broju Katara i broju kontejnera korišćenih za izgradnju stadiona, jedini je objekat koji je Katar izgradio za Svetsko prvenstvo i koj nije klimatizovan.

Tokom utakmice u petak u kojoj je Švajcarska pobedila Srbiju, vazduh je bio primetno vlažniji i topliji nego na drugim mestima, pa se zato na njemu održavaju samo večernje utakmice, kada su temperature niže.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Fenvick Iribarren Architects, firma koja je dizajnirala stadion "974" i još druga dva za Svetsko prvenstvo, kaže da je ideja bila da se izbegne izgradnja takozvanog „belog slona“, stadiona koji ostane neiskorišćen ili nedovoljno korišćen nakon završetka turnira, kao što se dešavalo posle prethodnih Svetskih prvenstava u Južnoj Africi, Brazilu i Rusiji.  U Kataru tvrde da su razvijeni planovi za ostalih šest stadiona nakon završetka igara, a to znači da će mnogima biti uklonjen određeni broj sedišta.

Raznobojni transportni kontejneri su korišćeni kao građevinski blokovi za stadion "974", a takođe i za smeštaj objekata kao što su toaleti u unutrašnjosti strukture.

Poput ogromnih Lego kockica, svetlo crvene, žute i plave kutije od valovitog čelika izgledaju kao da vise između slojeva čelika. Katar nije naveo gde će demontirani stadion ići nakon turnira, niti kada će biti srušen. 

„Energija potrebna za demontažu i otpremanje građevinskih komponenti će očigledno morati da se proceni“, rekao je Elgendi, „ali je malo verovatno da će nadmašiti ugljenik sadržan u građevinskim materijalima".  

Za sada, dizajn stadiona nije nezanimljiv za gledaoce. Svake večeri kad se na njemu igraju utakmice, navijači koji ulaze i izlaze sa stadiona prave selfije na njegovoj modernoj, industrijskoj fasadi.

Na stadionu "974"  igra se ukupno sedam utakmica, a i stanovnici Dohe kažu da privlači pažnju.

 

Komentari (0)

Magazin