Život

Sve više tragača za blagom na Ist Riveru u Njujorku: Komičar izazvao masovnu potragu za kostima mamuta

Komentari

Autor: AP

14/01/2023

-

23:21

Sve više tragača za blagom na Ist Riveru u Njujorku: Komičar izazvao masovnu potragu za kostima mamuta
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Na pitanje šta bi se moglo naći u blatu na dnu Ist Rivera u Njujorku odgovor bi koji se očekuje pre je „mafijaški bos“ nego kosti mamuta.  Ali nekoliko grupa lovaca na blago izašlo je na reku poslednjih nedelja nakon što su čuli da gost u podkastu komičara Džoa Rogana tvrdi da su vagoni potencijalno vrednih kosti praistorijskih mamuta  bačeni u reku 1940-ih. 

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Uprkos nedostatku dokaza koji bi podržali priču, tragači za blagom koji koriste čamce, ronilačke aparate i tehnologiju poput kamera na daljinsko upravljanje krenuli su u potragu, u nadi da mutne vode kriju dragocene kljove mamuta, piše AP.

„Mislim da su šanse dobre kao i lutrija. I ljudi kupuju te lozove svaki dan“, rekao je 35. -godišnji Don Gan, iz Severnog Arlingtona u Nju Džersiju, komercijalni ronilac koji je na vodi od početka prošle nedelje sa svojim bratom i dvojicom radnika.

Sve je počelo kada je Džon Rivs, rudar zlata sa Aljaske sa strašću prema fosilima, došao u emisiju „ Iskustvo Džoa Rogana“, u epizodu koja je emitovana 30. decembra gde je pričao na kojim je sve lokacijama nalazio kosti i kljove stare hiljadama godina, a sve tragajući za zlatom.

Deo tog materijala je pre nekoliko decenija donet u Njujork da bi bio predat Američkom muzeju prirodne istorije. Rivs je citirao nacrt izveštaja koji su sastavila tri čoveka, uključujući i jednog koji je radio u muzeju, koji su smatrali da su neki nađeni ostaci neprikladni za muzej i da treba da budu bačeni u reku.

„Pokrenuću juriš na te kosti“, rekao je Rivs Roganu, pre nego što je pročitao izveštaj i kao lokaciju naveo East River Drive, koji je sada poznat kao FDR Drive, oko 65. ulice.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

„Videćemo da li neko još uvek poseduje anavturistički duh, kada su u pitanju izuzetno vredne kosti mamuta", rekao je Rivs.

Nakon emitovanja epizode, Američki muzej prirodne istorije izdao je saopštenje hladno kao voda Ist Rivera: „Nemamo nikakav zapis o odlaganju ovih fosila u Ist Riveru, niti smo uspeli da pronađemo bilo kakav zapis o ovom izveštaju u arhivima muzeja ili drugim naučnim izvorima“, navodi se u saopštenju.

Ko je bacao kosti preko auto-puta u Ist River - verovatno niko, ali vredi pokušati

Rivs je odbio da odgovara na pitanja AP i umesto toga, pre nego što je spustio slušalicu, rekao je novinaru da pročita stranice nacrta koji je objavio na društvenim mrežama.

Stranice objavljene na društvenim mrežama identifikuju tri muškarca kao autore: Ričarda Ozborna, antropologa, Roberta Evandera, koji je ranije radio u paleontološkom odeljenju Američkog muzeja prirodne istorije i Roberta Satlera, arheologa sa Aljaske.

Satler je rekao da je priča o bačenim kostima došla od Ozborna, koji je umro 2005. godine.

Dokument koji je citirao Rivs bio je stvaran, rekao je, i napisan sredinom 1990-ih. Ali to nije bilo nešto namenjeno za akademski časopis. To je bila polazna tačka za možda neku knjigu koja bi se bazirala na Ozbornovom saznanju o periodu na Aljasci kada su ostaci mamuta otkrivani u velikom broju. Ozbornov otac je takođe radio u kompaniji koja se bavila kopanjem.

Deo obale Menhetna gde je Rivs tvrdio da su kosti bačene pretrpeo je velike promene tokom 1930-ih i 1940-ih, pošto je East River Drive, kasnije nazvan po predsedniku Frenklinu D. Ruzveltu, izgrađen na nasipu i šipovima. Autoput je u potpunosti otvoren za vozače 1942. godine, što je poteglo pitanje kako bi neko bacio ogromnu gomilu kostiju bez ometanja saobraćaja.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Gan je rekao da je video još dvadesetak lovaca na fosile tokom vremena koje je proveo tražeći ostatke mamuta na Ist Riveru. Vidljivost u Ist Riveru je izuzetno loša, rekao je on. Kada je sunčan dan, možete videti možda nogu ispred sebe. Struja na dnu je jaka. 

„Ceo život sam jurio čudne artefakte, tako da se ovaj jednostavno uklapa u moj repertoar“, rekao je Gan.

On i njegova ekipa nisu ništa pronašli, i priznaje da ga je to razočaralo , ali ga je podstaklo da kopa po istorijskim građama.

Prebacio je svoj cilj na lokaciju izvan južnog dela Bruklina, rekavši da bi to bilo verovatnije mesto za bacanje tereta nego Ist River kod Menhetna.

 „Ako ništa ne nađem,neću biti razočaran. Barem sam pokušao“, rekao je Gan.

Komentari (0)

Magazin