Život

Asteroid 2023 BU će svemirskim rečnikom proći toliko blizu Zemlje da će biti u putanji komunikacionih satelita

Komentari

Autor: BBC

26/01/2023

-

21:20

Asteroid 2023 BU će svemirskim rečnikom proći toliko blizu Zemlje da će biti u putanji komunikacionih satelita
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U narednim satima veliki asteroid će proći pored Zemlje, ali nema razloga za paniku, poručuju naučnici. Otprilike veličine minibusa, svemirska stena, poznata kao 2023 BU, preleće južni vrh Južne Amerike nešto posle ponoći po srednjeevropskom vremenu i naučnici će to nazvati "brijanjem" Zemlje jer će proći na daljini od najmanje 3.600 kilometara što bi za nas trebalo da bude bezbedno, ali se u u kosmičkim razmerama to računa kao veoma blizu.

Tanjug/AP/NASA/JPL-Caltech

 

To je samo pokazatelj kako asteroidi raznih veličina "vrebaju" iz prikrajka i koliko ih je još neotkrivenih, prenosi BBC.

I ovo je nova informacija koju je saopštio astronom amater Genadij Borisov iz Naučnog instituta na Krimu, poluostrvu koje je Rusija oduzela Ukrajini 2014. Osnovna zapažanja govore o veličini asteroida ali i , što je još važnije, orbiti njegovog kretanja.

Bliže od satelita, daleko od straha po Zemlju

Zbog toga je tolika sigurnost kod astronoma da će svemirska stena promašiti planetu iako će ući u putanju luka svetskih telekomunikacionih satelita, koji se nalaze 36.000 km (22.000 milja) iznad nas. Šanse da se pogodi neki od satelita su veoma, veoma male.

Čak i da je 2023 BU bio na kursu direktnog sudara, teško da bi napravio neku štetu jer bi se, usled procenjene veličine od 3,5 do 8,5 metara, verovatno raspao visoko u atmosferi.

Ipak bi taj sudar proizveo spektakularnu vatrenu loptu. Poređenja radi, čuveni meteor iz Čeljabinska koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad južne Rusije 2013. bio je objekat prečnika blizu 20 metara. Njegov udarac proizveo je talas koji je razbio prozore na tlu, iako je veći nekoliko puta.

Tanjug/AP/NASA/JPL-Caltech

 

Naučnici američke svemirske agencije NASA kažu da će orbita BU asteroida biti u ovoj godini izmenjena u odnosu na orbitu Sunca jer će ga zemljina gravitacija preusmeriti na novu trasu kroz svemir.

"Pre nego što je naišao na Zemlju, orbita asteroida oko Sunca bila je otprilike kružna, i trebalo je 359 dana da završi svoj obilazak oko Sunca," navodi se u saopštenju agencije. 

"Nakon njegovog susreta za zemljinom gravitacijom, orbita asteroida će biti više izdužena, pomerajući ga otprilike na pola puta između Zemlje i Marsa kada bude bio u najdaljoj tački od Sunca. Asteroidu će tada za jedan obilazak trebati 425 dana.

Bez obzira što pomenuta stena nije opasna, ona nalaže naučnicima da ulože veliki napor ne bi li uočili mnogo veće asteroide u blizini čiji bi kontakt sa Zemljom mogao zaista da napravi veliku štetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin