Život

Klepetan i Malena proveli su zajedno 19 prelepih godina - ovo je priča o njihovoj ljubavi

Komentari

Autor: Index.hr, Vecernji.hr, 24sata.hr, J.S.

07/07/2021

-

19:05

Klepetan i Malena proveli su zajedno 19 prelepih godina - ovo je priča o njihovoj ljubavi
Roda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ljubavna priča roda Malene i Klepetana završila se nakon provedenih zajedničkih 19 godina. Roda Malena je preminula, a njen Klepetan ostao je da tuguje za njom.

Međutim, nije jedini. Za Malenom tuguje i Stjepan Vokić iz Brodske Varošče, čovek koji je o ženki brinuo punih 28 godina.

Kako je Vokić rekao za hrvatske medije, mužjak toliko teško podnosi smrt ženke da ne želi da se popne u gnezdo u kojem su njih dvoje dobili 66 ptića.

profimedia

 

Vest o smrti Malene potresla je mnoge, a Vokić je za hrvatski portal Index ispričao da 11 dana nije uzimala hranu.

"Pokušao sam je hraniti, bila je tu kod mene u kući... Klepetan i dalje misli da je ona tu negde...", ispričao je Vokić.

"Klepo kao da pita: Gde je moja Malena"

On za 24sata.hr kaže da se Klepetan po 19. put vratio iz Afrike u Hrvatsku svojoj Malenoj i da mu nedostaje.

"Klepo mi sada stalno dolazi i gleda me kao da pita gde je Malena. Šta ću, on je ove godine došao 19. put sa juga kako bi sa njom na svet doneo nove ptiće. Do sada su ih imali 66. Moram mu dati nešto da jede, ne mogu ga napustiti. Njihova ljubav je trajala punih 19 godina. Evo Klepetan sada ne želi da ide gore u gnezdo gde je sa njom proveo tolike godine. Dolazi mi svako veče u dvorište i gleda me. Kažem mu da nje više nema", priča Vokić i dodaje da ne želi da ga odvede na mesto gde je Malena sahranjena.

Priča o odnosu dve rode i čoveka obišla ceo svet

Priča o diriljivom odnosu roda odavno je prešla granice Hrvatske. Sve je počelo 1993. godine kada je Stipe u ribnjacima kod Brodskog Stupnika pronašao rodu slomljenog krila koju su ranili lovci. Ona je tada trebalo da odleti u Afriku, ali zbog povrede nije mogla, pa je rešio da brine o njoj. 

profimedia

 

Devet godina kansnije, u njenom životu pojavio se Klepetan i tada se rodila ljubavna priča koja je obišla ceo svet, piše Večernji.hr.

O njima je snimljen i film

O ovoj neobičnoj ljubavnoj priči snimljeni su brojni prilozi, posvećena im je i pozorišna predstava i dva dokumentarna filma, od kojih je jedan za BBC.

Jedan od dokumantarnih filmova zove se "Starac i roda" Tomislava Jelinčića, i u njemu je reditelj ovekovečio priču o ljubavi čoveka i ptice, piše 24sata.hr.

Film je nastajao više od šest godina i sve vreme je praćen svaki pokret Malene u Brodskoj Varoši.

 "Taj čudesan odnos Stjepana prema Malenoj, Klepetana prema Stjepanu, Malene prema Klepetanu je inspirativan. Kada ih duže posmatraš, vidiš da životinje u mnogočemu poprimaju ljudske osobine, emocije i ponašanje. Da nema Stjepana, roda Malena bi bila u problemu. On o njoj brine više od 20 godina, pa joj na snegu greje gnezdo, a od prvog dana hrani i njene gladne ptiće kada nema Klepetana. Svojim ponašanjem, Klepetan takođe uzvraća Stjepanu", rekao je autor filma Jelinčić, a preno je tada 24sata.hr.

Komentari (1)

Magazin