Život

Istorijski dogovor o okeanima nakon decenije pregovora u UN: Korak ka zaštiti ugroženog morskog sveta

Komentari

Autor: Euronews

05/03/2023

-

18:17

Istorijski dogovor o okeanima nakon decenije pregovora u UN: Korak ka zaštiti ugroženog morskog sveta
Istorijski dogovor o okeanima nakon decenije pregovora u UN: Korak ka zaštiti ugroženog morskog sveta - Copyright Tanjug/AP/Brian Inganga, File

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put, članice Ujedinjenih nacija su se složile o jedinstvenom sporazumu o zaštiti biodiverziteta na otvorenom moru, potezu čiji je cilj suprotstavljanje pretnjama živom svetu u morima.

Ugovor o otvorenom moru ima za cilj da 30 odsto mora stavi u zaštićena područja do 2030. godine, kako bi se zaštitila i obnovila morska priroda. Dogovor je postignut u subotu uveče, posle 38 sati razgovora, u sedištu UN u Njujorku. Pregovori su trajali godinama zbog neslaganja oko finansiranja i prava na ribolov.

Poslednji međunarodni sporazum o zaštiti okeana potpisan je pre 40 godina 1982. godine – Konvencija UN o pravu mora.

Tim sporazumom je uspostavljena oblast koja se zove otvoreno more - međunarodne vode u kojima sve zemlje imaju pravo da pecaju, plove i vrše istraživanja - ali je samo 1,2 odsto ovih voda zaštićeno. Morski život koji živi van ovih zaštićenih područja izložen je riziku od klimatskih promena, prekomernog ribolova i brodskog saobraćaja.

Skoro 10 odsto morskih vrsta je u opasnosti od izumiranja, procena je Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Ova nova zaštićena područja, ustanovljena ugovorom, će ograničiti koliko se može obavljati ribolov, rute brodskih puteva i istraživačke aktivnosti poput dubokog iskopavanja - kada se minerali uzimaju sa morskog dna 200 metara ili više ispod površine.

"Brod je stigao do obale", rekla je predsedavajuća konferencije Rena Li objavljujući u sedištu UN u Njujorku da je konačno moguće doći do rezultata posle 15 godina pregovaranja. 

Delegati su u subotu finalizirali tekst koji će kasnije biti zvanično usvojen nakon što bude pravno pregledan i preveden. Tačan sadržaj sporazuma nije objavljen, ali su ga aktivisti već pozdravili kao značajan potez za zaštitu biodiverziteta. Prilika za zaštitu okeana pruža se "jednom u generaciji", prenosi Euronews.

„Mi zaista imamo samo dva glavna globalna zajednička dobra — atmosferu i okeane. Iako se zaštiti okena pruža nešto manja pažnja, zaštita polovine zemljine kugle je apsolutno značajna za zdravlje naše planete“, rekla je  Rebeka Helm, morski biolog iz Džordžtauna.

Tanjug/AP/Brian Inganga, File

 

Nakon što je dugoočekivani tekst ugovora finalizovan, Nikola Klark, stručnjak za okeane u "Pev Charitable Trusts" koji je pratio pregovore u Njujorku ocenjuje da je ovo prilika da se jednom u generaciji zaštite okeani, što je  velika pobeda za biodiverzitet. 

Niko nije do sada brinuo o "ničijim" vodama

Ugovor ima za cilj da zaštiti otvoreno more, koje počinje na najviše 200 nautičkih milja ili 370 kilometara, od obale i nisu pod jurisdikcijom nijedne države.

Te "ničije" vode, koje predstavljaju više od 60 odsto okeana, dugo su ignorisane u ekološkim propisima. I samo oko jedan odsto otvorenog mora trenutno podleže merama očuvanja. 

Kada bude usvojen, novi sporazum će stvoriti novo telo koje će upravljati očuvanjem života u okeanu i uspostaviti zaštićena morska područja na otvorenom moru.

Tanjug/AP/Brian Inganga, File

 

Klark je rekao da je to ključno za zaštitu  30 odsto voda planete, kao i očuvanje zemljišta.

Ugovor takođe uspostavlja osnovna pravila za sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu za komercijalne aktivnosti u okeanima.

„To znači da sve aktivnosti planirane za otvoreno more treba da se sagledaju, iako neće sve proći kroz punu proceduru“, rekla je Džesika Betl, ekspert za upravljanje okeanima u Svetskom fondu za prirodu.

Sporazum spaja različite regionalne sporazume. Mnoge morske vrste, uključujući delfine, kitove, morske kornjače i mnoge ribe, prave duge godišnje migracije, prelazeći državne granice i otvoreno more. Napori da se oni zaštite ranije su bili ometani zbunjujućim zakonskim odredbama.

 „Ovaj ugovor će pomoći da se spoje različiti regionalni ugovori kako bi se mogli pozabaviti pretnjama i zabrinutostima među vrstama' domete“, rekla je Betl.

Ta zaštita takođe pomaže priobalnom biodiverzitetu i privredi, smatra Gledis Martinez de Lemos, izvršna direktorka neprofitnog Međuameričkog udruženja za zaštitu životne sredine koja se fokusira na ekološka pitanja širom Latinske Amerike. 

Tanjug/AP/Brian Inganga, File

 

„Vlade su preduzele važan korak koji jača pravnu zaštitu nad dve trećine okeana, a sa njom i morski biodiverzitet i živote priobalnih zajednice“, rekla je ona.

Otvoreno more je dugo trpelo eksploataciju zbog komercijalnog ribolova i rudarstva, kao i zagađenja hemikalijama i plastikom. Novi sporazum se odnosi na „priznavanje da okean nije neograničen resurs, i da zahteva globalnu saradnju da bi se održivo koristio“, ističe Malin Pinski, biolog sa Univerziteta Rutgers.

Tokom konferencije, globalne sile su takođe obećale milijarde evra za pomoć u zaštiti svetskih okeana.  Evropska unija je obećala 40 miliona evra da bi olakšala ratifikaciju ugovora i pomogla u njegovoj primeni. 

Pored toga, obećala je i više od 800 miliona evra za opštu zaštitu okeana do 2023. godine. 

Ugovor ukupno predviđa 341 novu obavezu svih zemalja za čiju primenu će biti odvojeno skoro 18 milijardi evra, od kojih skoro pet milijardi samo iz  Sjedinjenih Država.

Komentari (0)

Magazin