Život

Ekstremna sportistkinja iz Španije provela 500 dana u pećini: "Vodu nisam dotakla godinu i po dana"

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

12:48

Ekstremna sportistkinja iz Španije provela 500 dana u pećini: "Vodu nisam dotakla godinu i po dana"
Ekstremna sportistkinja iz Španije provela 500 dana u pećini: "Vodu nisam dotakla godinu i po dana" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska ekstremna sportistkinja, Beatris Flamini (50), oborila je svetski rekord nakon što je provela 500 dana u pećini, 70 metara pod zemljom, bez kontakta sa spoljnim svetom. Flamini je danas izašla iz pećine kod Granade, i njen eksperiment su pomno pratili naučnici koji žele da saznaju više o ljudskim sposobnostima, preneo je Rojters. 

Ona je izjavila po izlasku iz pećine da nije razgovarala godinu i po dana ni sa kime, osim sa samom sobom, a svoje iskustvo opisala je kao "nenadmašno".

Flamini, elitna sportistkinja, planinarka i penjačica, oborila je svetski rekord za najduže vreme provedeno u pećini. 

Ona je imala 48 godina kada je ušla u pećinu 20. novembra 2021, a dva rođendana je proslavila sama pod zemljom. 

Medijsko izveštavanje o izlasku Flamini iz pećine u južnoj Španiji bilo je ograničeno da je ne bi preplavila pažnja medija.

"Dozvolite mi da se istuširam - vodu nisam dotakla godinu i po dana", rekla je sportistkinja okupljenim novinarima, zamolivši ih za strpljenje.

Nacionalna televizijska stanica TVE prikazala je snimke Flamini na kojima se vidi da nosi tamne naočare i penje se ka svom timu za podršku, smejući se.

Flamini je provodila vreme u pećini radeći vežbe da bi bila u formi i slikala je, crtala i plela vunene šešire. 

Na kamerama je dokumentovala svoj boravak u pećini, a na jednom snimku je rekla da su pećine veoma neprijateljska mesta prema ljudskom biću i mozgu, jer se ne vidi dnevna svetlost i čini se kao da vreme stoji. 

Flaminijevu je pratila grupa psihologa, istraživača, speleologa i fizičkih trenera koji su pratili svaki njen pokret i pratili njeno fizičko i mentalno stanje, ali nikada nisu stupili sa njom u kontakt. 

Prema španskoj novinskoj agenciji EFE, njeno iskustvo su preko uređaja pratili naučnici sa univerziteta u Granadi i Almeriji i klinike za spavanje u Madridu. 

Kako se navodi, oni su proučavali uticaj društvene izolacije i ekstremne privremene dezorijentacije u vezi sa percepcijom vremena, kao i moguće neuropsihološke i kognitivne promene i uticaj na san i ostale životne ritmove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin