Život

Beranci traže Novosađanku koja je 1962. bila model za čuvenu skulpturu Kupačice

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

17:18

Beranci traže Novosađanku koja je 1962. bila model za čuvenu skulpturu Kupačice
Beranci traže Novosađanku koja je 1962. bila model za čuvenu skulpturu Kupačice - Copyright Prinskrin/Youtube/SF Videography

veličina teksta

Aa Aa

Nesvakidašnji oglas ovih dana može se videti na društvenim mrežama - menadžment Hotela "Berane" i Udruženje građana "Beranda" tragaju za novosadskom atletičarkom Olgom Kalivodom, koja je 1962. godine bila model za poznatu skulpturu "Kupačica".

Portal RTCG je prvi objavio da je čuvena "Kupačica", koja je početkom 2000-ih godina nestala, pronađena i vraćena da krasi terasu poznatog beranskog hotela.

Kalivoda, koja je bila model, tada je bila članica Atletskog kluba "Vojvodina" i danas bi trebalo da ima 75 godina.

Predsednik Udruženja Beranda Adem Softić kazao je crnogorskom portalu da je Olga 1962. godine kao 14-godišnjakinja poslužila kao model, dok je bila na letovanju u Makarskoj.

Stoga je, menadžment Hotela "Berane", na čijoj se terasi nalazi prvi odlivak ove skulpture, objavio oglas da se jave svi koji Olgu poznaju, kako bi je u gradu pored Lima doveli i ugostili.
Softić je otkrio da su Olgi već na tragu. 

"Nadamo se da je zdravlje još dobro služi i obezbedili bismo taksi, koji bi je doveo do Berana. Olgi nudimo smeštaj i višednevni boravak u ovom hotelu u gradu na obali Lima", poručuju gostoprimljivi Beranci.

Skulptura je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i ovog leta slavi 60. rođendan, što je razlog više da se proslavi ovaj nesvakidašnji jubilej. 

Softić kaže da bi bilo lepo da pronađu i Aleksića i da bi to bio srećan kraj jedne lepe beranske priče.

Osim ove, beranske skulpture, jedna se nalazi u Budvi od 1966. godine.

Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj banji.

Četvrti je u Zaječaru, a po nepotvrđenim pričama, peti bi trebalo da se nalazi u Makarskoj, na mestu na kom je, zahvaljujući Kalivodi, i nastala njena skica.
 

Komentari (0)

Magazin