Život

Plemenska borba za vlast u Južnoj Africi: Da li je neko pokušao da otruje kralja Zulua?

Komentari

Autor: BBC

02/07/2023

-

22:27

Plemenska borba za vlast u Južnoj Africi: Da li je neko pokušao da otruje kralja Zulua?
Zulu kralj Misuzulu Zvelitini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički Zulu kralj Misuzulu kaZvelitini nalazi se na lečenju u bolnici zbog sumnje da je otrovan, rekao je njegov tradicionalni premijer.

On je u Esvatiniju s obzirom na to da je smatrao neprikladnim lečenje u Južnoj Africi, rekao je Zulu poglavica Mangosutu Butelezi. 

On je rekao i da je jedan od njegovih najblilžih saradnika nedavno iznenada preminuo takođe zbog sumnje na trovanje.

Međutim, kraljev zvanični portparol rekao je da je on "savršenog zdravlja".

Monarh trenutno nije u bolnici i nema razloga da se stvara "nepotrebna panika", rekao je princ Afrika Zulu, što je zvučalo kao direktnan demanti onoga što je izjavio poglavica Butelezi. 

Kralj Misuzulu je prošlog oktobra krunisan pred hiljadama svojih podanika. Ali žestoka borba za vlast besni unutar kraljevske porodice zbog stupanja na dužnost 48-godišnjaka, a nedavno su se pojavile i tenzije između monarha i poglavice Butelezija.

Zulu kralj nema formalnu političku moć i uloga monarha u širem južnoafričkom društvu je uglavnom ceremonijalna, ali on ostaje veoma uticajan sa godišnjim budžetom od nekoliko miliona dolara koji finansira vlada Južne Afrike, piše BBC.

Frakcija unutar porodice osporava njegov dolazak na presto na sudu, insistirajući da on nije zakoniti naslednik svog pokojnog oca, kralja Gudvila Zvelitinija. Oni traže da drugi sin pokojnog kralja, princ Simakade, bude monarh.

Kralj Zvelitini je imao šest žena i najmanje 26 dece.

Njegov testament su na sudu osporile i njegova prva supruga, kraljica Sibongile Dlamini-Zulu, i njene dve ćerke. Sud je prošle godine odbacio njihov slučaj, ali su oni rekli da će se žaliti na presudu. 

Nema nagoveštaja da bilo koji član kraljevske porodice stoji iza sumnje na trovanje kralja Misuzulua. 

Južnoafrička policija još nije komentarisala te tvrdnje. U svojoj izjavi, poglavica Butelezi je rekao da je viši pomoćnik kralja Misuzulua, Daglas Šaba, koji je ostao sa njim, "preminuo iznenada i neočekivano  i da postoje sumnje da je otrovan". 

"Kada se njegovo veličanstvo počelo loše osećati, posumnjao je da je i on možda otrovan. Odmah je potražio medicinski tretman u Esvatiniju. Obavešten sam da se njegovo veličanstvo osećalo neprijatno tražeći lečenje u Južnoj Africi, pošto su njegovi roditelji bili na lečenju u Južnoj Africi i nakon toga umrli," rekao je Butelezi koji u plemenu ima ulogu kraljevog premijera.

On je dodao da, iako je kralj nedavno imenovao princa Afriku za šefa komunikacija u svojoj kancelariji, on, kao tradicionalni premijer, ima obavezu da obavesti Zulu naciju o "ovoj zabrinjavajućoj situaciji". 

„Naša neposredna briga je kraljevo blagostanje. Mi kao Zulu nacija molimo se za potpun i brz oporavak njegovog veličanstva. Ako bude bilo razloga za dalje istrage, time će se pozabaviti nadležni", rekao je šef Buthelezi.

Kralj Zulua ima i vladu i parlament i političke protivnike - baš kao svuda u svetu

U svojoj kasnijoj izjavi, princ Afrika je rekao da izgleda da postoji "organizovana agenda i očajnički narativ za saopštavanjem klevetničkih i neosnovanih tvrdnji" da je kralju loše. 

"Na kraju, ovo stvara nepotrebnu paniku i percepciju nestabilnosti jrune", dodao je on. 

Međutim, princ Afrika je potvrdio da je monarh prošao lekarski pregled u Esvatiniju dok je bio u poseti svom ujaku, kralju Msvatiju III.  Provere su obavljene zbog „ trenutno raširenih pandemija kao što su kovid19i druge opasne bolesti“

Dolazak kralja Misuzulua na vlast bio je iznenadan i neočekivan, i on je bio u centru intriga u palati. 

Njegov otac je umro tokom pandemije koronavirusa u martu 2021. od komplikacija povezanih sa dijabetesom. Bio je najduže vladajući monarh Zulu nacije, jer je bio na tronu skoro 50 godina. 

Majka kralja Misuzulua, kraljica Mantfombi Dlamini-Zulu, tada je postala regent, ali je umrla mesec dana kasnije. 

Bila je sestra kralja Esvatinija Msvatija III, jedinog apsolutnog monarha u Africi.

U to vreme, poglavica Buthelezi je odbacio glasine da je otrovana.  On je podržao stupanje kralja Misuzulua na tron, ali nedavni izveštaji sugerišu da su se između njih dvojice pojavile oštre razlike. To je usledilo nakon spora oko predsedavanja bordom poverenika koji upravlja ogromnim delovima zemlje pod kontrolom monarha. 

Kralj je imenovao poglavicu Thanduiise Mzimela za svog predsedavajućeg, ali se tome usprotivio Butelezi koji je smatrao da on nema iskustva za tu funkciju, navode lokalni mediji.

Komentari (0)

Magazin