Novosti

Novo mesto na Uneskovoj listi svetske baštine: Zašto treba posetiti letonski grad Kuldigu

Komentari

Autor: Euronews

24/09/2023

-

19:21

Novo mesto na Uneskovoj listi svetske baštine: Zašto treba posetiti letonski grad Kuldigu
Novo mesto na Uneskovoj listi svetske baštine: Zašto treba posetiti letonski grad Kuldigu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Između Estonije i Litvanije leži netaknuti park Letonije. Geografska tapiserija mora, jezera i šuma, ova mala zemlja je savršena za treking, vožnju biciklom ili izležavanje na plažama sa belim peskom. Svako godišnje doba nudi jedinstvena iskustva. U proleće - izleti brodom. Tokom letnjih meseci - sunčane plaže. Jesen odaje veličanstvene boje dolinom Gauje, a zimi ski staze.

Šta možete da radite u novokrunisanom gradu svetske baštine Uneska u Letoniji?

Kuldiga, grad u zapadnoj Letoniji, nedavno je dobio status svetske baštine UNESCO-a u znak priznanja za njegove „izuzetne univerzalne vrednosti za čovečanstvo“.

profimedia

 

 "Kuldiga je izuzetno dobro očuvan primer tradicionalnog urbanog naselja, koje se od malog srednjovekovnog zaseoka razvilo u važan administrativni centar vojvodstva Kurlandije i Semigalije između 16. i 18. veka", navodi organizacija UN, a prenosi Euronews. 

U velikoj meri zadržavajući isti raspored ulica vekovima, grad ima tradicionalnu arhitekturu od brvana, kao i stilove pod uticajem stranih zemalja koji ilustruju bogatu razmenu između lokalnih i putujućih zanatlija iz celog Baltičkog mora.

Popločani krovovi Kuldige i krivudave ulice graniče se sa rekom Aleksupit, zbog čega je grad dobio nadimak „Letonska Venecija“. 

 Uspavani grad je savršen za spora istraživanja po kaldrmisanim ulicama, lenja popodneva pored reke i rashlađivanje u vodopadu Venta. Samo nekoliko kilometara izvan grada nalaze se peščane pećine Riežupe, lavirintska mreža veštačkih tunela stvorenih u 18. veku. To je savršeno mesto za istraživanje u slučaju neba koje obećava kišu.

profimedia

 

Kao srednja baltička država, Letonija je dobro povezana sa efikasnim, jeftinim transportnim opcijama. Do prestonica Estonije i Litvanije se iz Letonije može stići za nešto više od četiri sata luksuznom autobuskom linijom - The Luk Ekpress.

Dostupni su i noćni vozovi koji će vas odvesti dalje, od Rige do Stokholma, Helsinkija, Varšave i Sankt Peterburga.  Ako možete da sačekate do 2030. godine, brza Rail Baltica će učiniti ova putovanja još kraća. 

Polovina Letonije ima pejzaž "divljine". Jedna od najzelenijih zemalja Evrope ima oko 50 odsto netaknute prirode, što je čini idealnom destinacijom za planinarenje i kampovanje. Njena četiri zaštićena nacionalna parka - Kemeri, Gauja, Razna i Slitere , pružaju beskrajne mogućnosti za planinarenje za svakog ljubitelja prirode.

Sa obalom dugom više od 500 km, Letonija se može pohvaliti desetinama prelepih plaža sa belim peskom i borovim šumama dokle god pogled seže. Jedna posebno popularna plaža je Jurmala, poznata po svojim prelepim plažama, drvenim kućama iz 19. veka i zgradama iz sovjetskog doba. 

profimedia

 

Na hranu u Letoniji utiču susedne zemlje Švedska, Danska, Finska, Rusija, Poljska, Nemačka, Litvanija i Estonija. Obilna jela od mesa, dimljena i kisela riba i tamni ražani hleb su stalno na jelovnicima. Pored Kuldige, turisti su oduševljeni bogatom kulturom i istorijom koja se može naći u primorskom glavnom gradu Rigi, koji takođe ima status UNESCO.

Njegove kaldrmisane ulice nižu se oko Starog grada koji se smatra jednim od najlepših u Evropi. Noću oživljava uz muziku i ples koji odzvanja u klubovima. Otkrijte priče o istoriji Letonije na znamenitostima u Bauskoj, čije su zamkove uništili Rusi koji su se povlačili 1706. Ili Sigulda, gde je zamak Livonskog reda izgrađen u 13. veku i kasnije se koristio kao manastir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja