Novosti

Šta je set-džeting: Kako je jedna serija na Netfliksu podstakla interesovanje za manje poznato grčko ostrvo

Komentari

Autor: Euronews

05/03/2024

-

08:39

Šta je set-džeting: Kako je jedna serija na Netfliksu podstakla interesovanje za manje poznato grčko ostrvo
Netflix - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Želja da vide lokacije na kojima su snimani popularni filmovi i serije dovela je mnoge turiste do manje popularnih destinacija na svetu, a to je i slučaj sa jednim malim ostrvom u Egejskom moru.

Živopisni Paros nedavno je osvojio srca ljubitelja putovanja iz celog sveta, zahvaljujući tome što igra važnu ulogu u Netfliksovoj hit seriji "One Day". Manje poznata grčka destinacija često je u senci svojih mnogo poznatijih komšija, ali je sada dobila zasluženu pažnju, budući da je od objavljivanja serije broj rezervacija smeštaja preko Airbnb platforme na Parosu skočio za 32 posto.

Gorko-slatka ljubavna priča prati živote Eme Morli i Dekstera Mejhjua (igraju ih Ambika Mod i Leo Vudal), koji se upoznaju 15. jula 1988. na dan diplomiranja. Njihovi životi prepliću se istog dana svake godine u naredne dve decenije, na različitim mestima na koje putuju zajedno i odvojeno.

Serija je zasnovana na istoimenoj knjizi i nedeljama je na listi najgledanijih sadržaja na Netfliksu.

U četvrtoj epizodi Ema i Dekster odlaze na odmor na Paros, jedno od ostrva u Kikladima. Pored njihovog dramatičnog odnosa, gledaoci mogu da vide i Parikiju, glavni grad ostrva i glavnu luku sa prelepim belim fasadama, uskim kaldrmisanim ulicama i živopisnom promenadom punom taverni i kafića. 

Serija je takođe snimana na plažama na ostrvu, kao i u luci Nausa.

Unsplash

 

Međutim, to nije jedini program koji je privukao posetioce manje poznatim destinacijama.

Poslednjih godina popularan je "set-džeting", koji je zapravo turizam inspirisan kinematografijom.

Želja da vide lokacije iz filmova i serija privlači posetioce da krenu stopama svojih omiljenih likova, a izveštaj kompanije "American Express" o trendovima u putovanjima iz 2023. navodi da čak 70 posto pripadnika generacije Z i milenijalaca crpi inspiraciju za putovanja iz filmova i serija.

Posledice set-džetinga

Euronews piše da set-džeting može da stimuliše lokalne ekonomije privlačenjem turista i povećanim prometom u lokalnim preduzećima. Hoteli, restorani, tur-operateri i suvenirnice često profitiraju od interesovanja koja za njihovo mesto probudi neki film ili serija.

Podaci pokazuju da su serije poput "Turiste", "Belog lotosa", "Emili u Parizu" i "Igra prestola" značajno uticale na odluke putnika prilikom odabira destinacije, ali i na lokalne ekonomije.

Međutim, stvari nekada mogu da odu predaleko. Dobar primer su posledice koje je po ranije nepoznat predeo na Tajlandu ostavio film "Plaža" Denija Bojla sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi.

Inpsirisani lepotom čuvenog filmskog seta, na hiljade turista je za kratko vreme dospelo na ostrvo Ko Fi Fi Le i njegovu 15 metara široku plažu, što je narušilo njenu delikatnu ekološku ravnotežu.

Pixabay

Ko Fi Fi Le ostrvo 

Većina korala koji su doprinosili lepoti ovog mesta uginula je zbog oštećenja koju su im naneli motori brodića, smeća koje su bacali posetioci i njihovih krema za sunčanje koje su dospele u vodu.

S preteranim gužvama suočen je i Dubrovnik, koji je bio "zvezda" serije "Igra prestola", a kom zbog preterano veliko broja posetilaca preti i to da izgubi status Svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Odgovorna putovanja

Iako set-džeting nudi zabavnu priliku da istražujemo popularne filmske lokacije i povežemo se sa pričama koje volimo, ključno je da turisti svakoj destinaciji pristupe sa osećajem odgovornosti.

Usvajanjem održivih praksi i poštovanjem zajednica i okruženja koje posećuju, turisti mogu da doprinesu tome da njihova poseta pozitivno utiče na destinaciju, umesto da je upropaštava.

Kada posećuju filmske lokacije važno je da turisti poštuju sva ograničenja i uputstva, izbegavaju ulazak na privatni posed i fotografisanje kuća u kojima ljudi žive.

Kao i u posetama Nacionalnim parkovima, važno je voditi se maksimom "Ne ostavljaj tragove". To je set etičkih postulata koji promovišu konzervaciju prirodnih staništa koji se sastoji od sedam principa:

  • Planiraj i pripremi se unapred
  • Hodaj i kampuj na izdržljivim površinama
  • Adekvatno odlaži otpad
  • Ostavi sve što nađeš
  • Svedi na minimum tragove loženja vatre
  • Poštuj divlji svet
  • Imaj obzira prema drugim posetiocima.
  • Komentari (0)

    Putovanja