Novosti

Grčka ostrva na prodaju: Vlasništvo samo uz određene uslove, najjeftinije košta oko dva miliona evra

Komentari

Autor: island-seeker.com

17/03/2024

-

10:59

Grčka ostrva na prodaju: Vlasništvo samo uz određene uslove, najjeftinije košta oko dva miliona evra
Grčka ostrva na prodaju: Vlasništvo samo uz određene uslove, najjeftinije košta oko dva miliona evra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grčka broji oko šest hiljada ostrva, od kojih je samo 227 naseljeno. Zemlja koja se bori sa merama štednje i dobija pomoć od brojnih međunarodnih kreditora, odlučila je da stavi na desetine ostrva na prodaju i na taj način zaradi dodatni novac. Dok se neka ostrva iznajmljuju na "samo" 100 godina, druga se prodaju u slobodnoj svojini.

Iako se svake godine proda po nekoliko nenaseljenih ostrva, ostalo je još mnogo onih koja privlače pažnju potencijalnih investitora zainteresovanih za razvijanje turizma.

Dobar primer je i najpoznatije privatno grčko ostrvo Skorpios, nekada u vlasništvu Aristotela Onazisa u Jonskom moru, a sada u vlasništvu ruskog oligarha Dmitrija Ribolovljeva, koje se pretvara u ultraluksuzno VIP odmaralište.

Pogledajte koja ostrva Grci nude za prodaju, ali i kako se kreću cene prema podacima kompanije Island Seeker.

Makri, 8 miliona evra

Unsplash

 

Makri je privatno ostrvo u Jonskom moru koje se nalazi na 30 kilometara istočno od Kefalonije i 60 kilometara severozapadno od Patre, trećeg po veličini grada u Grčkoj.

Prostire se na 243 hektara i sedam kilometara obale i šumovitih vrhova. Ali, upravo ta bujna vegetacija ozbiljno dovodi u pitanje njegov potencijal za razvoj. Stari vlasnik je jednom započeo proceduru parcelisanja sa ciljem izgradnje kuća. Međutim, plan nikada nije ispunjen, a procedure grčkih institucija danas su još strože po pitanju zaštite životne sredine.

Ostrvo se prodaje u zakup u narednih sto godina po ceni od osam miliona evra.

Pantelejmon, 4 miliona evra

Prinstscreen YouTube/Kopanitsanos Real Estate since 1961

 

Ostrvo neverovatne lepote, blizina urbanih mesta i potencijal za razvoj Pentelejmona privlače značajno interesovanje na grčkom tržištu nekretnina.

Od ostrva Inuses udaljen je tek 250 metara, odnosno kratkom vožnjom čamcem.

U svom sadašnjem stanju, na ostrvu se nalaze samo tri male crkve, od kojih svaka ima jedinstvenu istoriju. Crkve opslužuje eletrični agretat, a postoji i bunar.

Pantelejmon ima razvojni potencijal do 200 kvadratnih metara uz potrebne dozvole grčkih institucija.

Poznato ostrvo Hios udaljeno je 20 kilometara. Prodaje se u slobodnoj svojini po ceni od četiri miliona evra.

Kuneli, 4 miliona evra

Kuneli je privatno ostrvo u Jonskom moru, a najbliži komšija je gore navedeno ostrvo Makri.

Ostrvo se prostire na 23 hektara nagnutog i ravnog zemljišta, a obiluje i stenovitim obalama i obiljem unutrašnje vegetacije. Bez obira na svoju floru, ostrvo je oslobođeno od svih ograničenja kada je šuma u pitanju.

Trenutno se na ostrvu ne nalaze funkcionalni objekti, a potencijalni kupac bi morao da izgradi i malu luku.

Ostrvo se nalazi tri kilometra od obale, 54 kilometra severoistočno od Kefalonije, a prodaje se po ceni od četiri miliona evra.

Heronisi, 3 miliona evra

Ovo dobro povezano privatno ostrvo nalazi se samo jedan kilometar od obale, a 8,5 kilometara od morske luke grada Kavala i približno 120 kilometara istočno od Soluna.

Od ukupne površine ostrva, tri hektara su označena kao šumsko zemljište, pa je i izgradnja tu strogo zabranjena. Međutim, ostatak ostrva od oko 11,5 hektara slobodan je za gradnju.

Veći deo ostrva od oko 2,5 kilometra je nepristupačan, a postoji i nekoliko malih, plitkih plaža na istočnoj i severnoj strani ostrva. U unutrašnjosti ostrva dominira autohtona vegetacija - stabla divljih maslina i voća.

Ostrvo se prodaje po ceni od tri miliona evra.

Strogilo, 2,5 miliona evra

profimedia

 

Na 54 hektara u plavim vodama Egejskog mora, nalazi se ostrvo Strogilo koje se predstavlja kao idealno utočište za nautičare.

Strogilo ima tri prelepe plaže što podstiče radoznalost u pogledu razvojnog potencijala ostrva. Dok se stara kuća i bunar sa podzemnim vodama trenutno nalaze u ruševinama na jednom imanju, budući napori da se preurede ili prošire biće predmet dozvole za planiranje i odobrenje nadležnih organa.

Ostrvo se nalazi na 22 kilometra južno od aerodroma na ostrvu Leros, a prodaje se u slobodnom vlasništvu po ceni od 2,5 miliona evra.

Sveti Atanasije, 2,2 miliona evra

earth.google.com

 

U pitanju je najmanje privatno ostrvo koje se trenutno prodaje u Grčkoj. Ali, njegova veličina, ravno zemljište i slikovita lokacija pružaju idealne uslove za razvoj.

Ostrvo se nalazi na samo jedan kilometar od obale i do njega se može doći brodom iz obližnjeg primorskog grada Itea. Masline i borovi preplavljuju unutrašnjost Svetog Atanasija dok mala peščana plaža dominira severozapadnom obalom.

Možda najveća prednost ostrva jeste njegova neograničena slobodna svojina. Za investitore koji bi da ga razvijaju, pogodnost je to što je oslobođeno ograničenja koja sa sobom nose područja u mreži Natura 2000. Zbog toga je i pogodno za turistički razvoj.

Prodaje se po ceni od 2,2 miliona evra.

Vuvalos - cena na upit

earth.google.com

 

Ostrvo Vuvalos se nalazi u Ambrakijskom zalivu, nedaleko od grada Preveza i oblasti označenoj kao nacionalni park zbog svog ekološkog značaja. Uvala je takođe region koji još nije tuiristički razvijen, ali to ne umanjuje njegovu lepotu. Štaviše, radi se o skrivenom dragulju Grčke.

Sam Vuvalos je ostrvo posebnog šarma. Njegov neobičan oblik pruža nekoliko prirodnih luka i plaža, idealnih prostora za rekreaciju i razonodu. U međuvremenu, veći deo unutrašnjosti ostrva je obeležen maslinjacima i borovima. Laguna se takođe nalazi u centru ostrva.

Cena ostrva na upit.

Petalas - cena na upit

earth.google.com

 

Ostrvo Petalas, takođe poznato i kao Dulihijum, najveće je u arhipelagu Ehinades u Jonskom moru.

Najvažnija karakteristika ostrva je njegova impresivna veličina, pa se prostire na neverovatnih 1.335 hektara i uzdiže se do visoke tačke od 250 metara nadmorske visine.

Grčki biro za šumarstvo deklasirao je 5.100.000 kvadratnih metara od ukupno 5.400.000, što otvara vrata za izgradnju objekata budućim investitorima. Štaviše, postoji presedan da se zemljište podeli na parcele od 10.000 kvadratnih metara od kojih na svakoj može da se gradi kuća od 130 kvadratnih metara. Međutim, svaki istinski interes za budući razvoj ostrva Petalas morao bi biti razmotren od strane grčkih institucija.

Trenutno, na ostrvu nema puteva i komunalne infrastrukture, ali postoji nekoliko peščanih plaža, malih uvala i prirodnih luka.

Cena ostrva na upit.

Komentari (0)

Putovanja