Novosti

Za prvih 11 dana od uvođenja takse za turiste Venecija zaradila skoro milion evra

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2024

-

11:48

Za prvih 11 dana od uvođenja takse za turiste Venecija zaradila skoro milion evra
Za prvih 11 dana od uvođenja takse za turiste Venecija zaradila skoro milion evra - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Venecija je 25. aprila uvela taksu za one koji u taj grad dolaze na jednodnevni izlet. Probni period za ovu naknadu pokriva 29 dana u maju, jun i jul - uključujući držane praznike. Taksa trenutno iznosi pet evra i odnosi se na dnevne posetioce, sa izuzecima, uključujući stanovnike regiona Veneto, studente i decu mlađu od 14 godina. Tokom prvih 11 dana, od 25. aprila do 5. maja, grad je prodao 195.000 karata i zaradio ukupno 977.430 evra.

Suma je uveliko premašila očekivanja, ali je i dalje niža od troškova postavljanja online sistema za rezervacije, informativnih kampanja i provera - što je prema pisanju Korijere dela Sera koštalo tri miliona evra.

Nakon probnog perioda naknada se može povećati na 10 evra po danu, a za one koji pokušaju da posete grad bez karte predviđene su i kazne do 300 evra, prenosi Euronews.

Mera je, podsetimo, uvedena kako bi se smanjio broj posetilaca koji ostaju samo jedan dan. Međutim, mnogi stanovnici Venecije kritikovali su "ulaznice" kao neefikasne u kontroli broja posetilaca, dok su osudili gradsko veće što ne previđa kritična pitanja kao što je stanovanje.

AP Photo/Luca Bruno

 

Uvođenje takse 25. aprila naišlo je na proteste stanovnika i zbunjenost turista. Jedan od ključnih nesporazuma bio je da, iako su posetioci koji su rezervisali noćenje u Veneciji oslobođeni naknade za dnevnu vožnju, oni i dalje moraju da registruju svoje prisustvo na platformi za rezervaciju.

Drugi smatraju da je sajt težak za navigaciju i da je kupovina karte dugotrajan proces.

Stanovnici su takođe bili ljuti, protestujući protiv naknade za koju kažu da neće imati značajan uticaj na smanjenje broja posetilaca i izbegavaju rešavanje fundamentalnijih pitanja poput stambene krize.

Kritičari takođe kažu da je potreba da studenti i radnici dobiju QR kod (iako nisu obavezni da plate) nepraktična.

Bivši gradonačelnik Venecije Masimo Kaćiari nazvao je tu naknadu "apsurdnom" i poručio turistima da ne plaćaju, rekavši da je to protiv slobode kretanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja