Novosti

Vaučeri ili novac: Turističke agencije traže produženje roka za zamenska putovanja i(li) pomoć države u vraćanju para

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/09/2021

-

13:39

Vaučeri ili novac: Turističke agencije traže produženje roka za zamenska putovanja i(li) pomoć države u vraćanju para
Vaučeri ili novac: Turističke agencije traže produženje roka za zamenska putovanja i(li) pomoć države u vraćanju para - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li će turističe agencije od 15. januara naredne godine krenuti za vraćanjem uplaćenog novca turistima koji nisu iskoristili vaučere za zamenska putovanja otkazana zbog pandemije koronavirusa?

Agencije su se na to obavezale u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog bolesti izazvane kovidom 19 od 30. aprila 2020. godine. Po toj uredbi, naime, građani koji su uplatili aranžmane do 15. marta 2020. godine, imaju mogućnost da dogovore zamensko putovanje koje mogu iskoristiti najjkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tog datuma građani imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

Međutim, kako se 15. januar bliži, a tek je oko 60 odsto putnika iskoristilo zamenske vaučere, pa se nametnulo pitanje da li će turističke agencije imati novca da isplate preostale klijente, pogotovo nakon što je Aleksandar Seničić, direktor Jute, u ranijoj izjavi za Euronews Srbija, istakao da tako nešto neće biti moguće i da će, ukoliko se ne nađe rešenje i država ne pomogne, "većina agencija bankrotirati".

Sada, Seničić kaže da iz Ministarstva turizma još nemaju zvaničnu potvrdu, ali da pregovaraju i očekuju da će agencije ipak dobiti priliku da se zaduže iz Fonda za razvoj kako bi prevazišle problem i nastavile sa poslovanjem, tačnije dobile namenske kredite isključivo za povraćaj novca turistima.

"Dogovor je da do kraja oktobra dostavimo podatke o broju agencija i nerealizovanih putovanja, iznosu novca koji agencije duguju i na koji način bi to moglo da se opredeli iz budžeta", kaže on.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je pre nekoliko dana na zvaničnom Instagram profilu objavila da je tokom sastanka sa direktorkom Fonda za razvoj, razgovarala o mogućnostima i načinima kreditiranja zamenskih putovanja, i to za agencije koje ne budu u mogućnosti da vrate novac putnicima.

"Za tu namenu od januara će biti otvorena posebna kreditna linija", najavila je Matić.

Turističke agencije su osim predloga zatražile i odlaganje uredbe, i to za šest meseci što će, smatraju izazvati burne reakcije putnika. Seničić pak, ističe da je stvar u tome što je potrebno vreme da se krediti odobre.

Komercijalni direktor agencije "Plana turs” Milan Vasić rekao je za Betu pre nekoliko dana da će, zajedno sa kolegama iz drugih turističkih agencija, tražiti da se rok za realizaciju zamenskih putovanja produži na još godinu dana, umesto da se vraća novac jer je zarobljen, uglavnom kod inopartnera.

"Očekujemo da se promeni Uredba o zamenskim putovanjima tako što će se produžiti rok za realizaciju uplaćenih aranžmana u 2020. godini na još godinu dana jer nam partneri ne vraćaju uplaćeni novac”, rekao je Vasić.

On je rekao da je novi problem za turističke agencije obezbeđenje licence za rad za koju je neophodna polisa osiguranja ili bankarska garancija.

"Osiguravajuće kuće još ne daju ponude za polise osiguranja, a licence za rad ističu većini agencija u oktobru. Problem je što agencije nemaju gotovog novca jer je zbog pandemije poslovanje smanjeno, a za bankarsku garanciju za inotržište potrebno zavisno od prometa položiti depozit od 30.000 do 400.000 evra, a za domaće od 5.000 do 15.000 evra", istakao je.

Vaučere neće iskoristiti 40 odsto putnika

Seničić je takođe rekao da se očekuje da će do kraja sezone do 60 odsto turista iskoristiti zamenske vaučere. Najveći problem je mali prihod turističkih agencija ove sezone, ali i očekivanja da će u takvoj finansijskoj situaciji moći da izvrše povraćaj novca od neiskorišćenih vaučera. Još jedan problem su i đačke ekskurzije.

"Realizovano je samo 20 odsto školskih putovanja. Veliki je broj dece koja nisu otputovala, a hoteli koji su preuzeli novac isti su potrošili. Agencije su takođe potrošile novac da bi preživele, tako da ne znam kako bi se uopšte izvršio povraćaj novca", rekao je.

Tom prilikom je dodao da "ako do septembra ne pronađu rešenje, u oktobru i novembru već krenuti talasi propadanja agencija".

Komentari (0)

Putovanja