Novosti

Trinaest članica EU koje, uprkos preporuci, nisu zatvorile vrata za državljane Srbije

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/09/2021

-

07:00

Trinaest članica EU koje, uprkos preporuci, nisu zatvorile vrata za državljane Srbije
Trinaest članica EU koje, uprkos preporuci, nisu zatvorile vrata za državljane Srbije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon odluke ambasadora Evropske unije donete prošle srede, Savet EU je juče i zvanično ažurirao listu "epidemijski bezbednih" trećih zemalja za putovanja, na kojoj se više ne nalazi i Srbija.

Sa nove liste su, pored Srbije, uklonjeni Japan, Albanija, Jermenija, Azerbejdžan i Bruneji. U saopštenju Saveta EU navodi se da neesencijalna putovanja u EU iz zemalja ili entiteta, koji nisu navedeni na listi "podležu privremenim ograničenjima", ali i da to ne prejudicira mogućnost država članica da ukinu privremena ograničenje neesencijalnih putovanja u EU za "potpuno vakcinisane putnike".

Savet EU naglašva da se lista usvaja u formi preporuke za zemlje članice i da će nastaviti da se revidira svake dve nedelje.

Međutim, i pored ovih preporuka, mnoge zemlje članice Unije zadržale su (za sada) iste uslove kao i pre, što znači da naši građani u te države EU mogu putovati pod istim uslovima kao dok je Srbija bila na zelenoj listi.

Od 27 zemalja članica EU, Rumunija, Kipar i Austrija pooštrili su uslove ulaska, dok čak 13 zemalja nije menjalo režim ulaska koji se uglavnom bazira na sertifikatu o vakcinaciji ili negativnom testu. Detaljnije o ulasku u članice EU pročitajte u nastavku.

Bugarska

Građani Srbije mogu u Bugarsku ukoliko poseduju dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv kovida; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili da potvrdom o preležanoj bolesti (važi od 11. dana od negativnog testa, pa do 180 dana).

Hrvatska

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku uz sertifikat o vakcinaciji (ne stariji od 270 dana) - vakcine koje se priznaju su: Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Spunjik V, Sinopharm); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrdu o preležanom kovidu (važi od 11. dana od negativnog testa, pa do 270 dana).

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.

Danska

Za ulazak u Dansku potreban je negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 časova, kao i popunjen obrazac u vezi sa testiranjem; potvrda o preležanom kovidu starija od 14 dana i ne starija od 12 nedelja; potvrda o potpunoj vakcinaciji za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (Moderna, Pfizer/Biontech, AstraZeneca i Janssen).

Unsplash

 

Estonija

Estonci traže dokaz o potpunoj vakcinaciji (prihvataju se sve vakcine priznate u Srbiji); negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanoj infekciji u poslednjih 6 meseci. Za lica koja putuju sa negativnim testom, obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana po ulasku u Estoniju. Samoizolacija može biti skraćena testiranjem u Estoniji, najranije 6 dana po dolasku.

Francuska

Francuzi priznaju potvrde onih koji su vakcinisani cepivom Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca i Janssen; Lica koja nisu vakcinisana ili su vakcinisani vakcinama Sinopharm ili Sputnik moraju da predoče dokaz o neodložnom razlogu putovanja u Francusku, kao i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Deci do 12 godina nije potreban test.

profimedia

 

Grčka

Uslovi za ulazak u Grčku su, za sada neizmenjeni: potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve vakcine iz Srbije), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrda o preležanom kovidu izdata 30 dana nakon prvog pozivitnog testa i važi 180 dana. Deci do 12 godina nije potreban test. Grčka pak, zadržava pravo da nasumično testira i vakcinisane, i nevakcinisane putnike.

U slučaju pozitivnog testa kod nevakcinisane osobe, obavezna je kućna izolacija od 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji budu odredili grčki nadležni organi (o trošku grčke države).
Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Litvanija

Uslov za ulazak u Litvaniju je Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije, vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u Evropskoj uniji (Pfizer-BioNTech,  Moderna,  AstraZeneca, Janssen).

Ukoliko su državljani Srbije vakcinisani vakcinom koja se u Litvaniji ne prihvata, ili nisu uopšte vakcinisani, potrebno je da pre puta u urade PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sata). Osobama koje nemaju navedena dokumenta određuje se karantin u trajanju od 10 dana. Karantin se može skratiti tek nakon što se u izolaciji u Litvaniji provede sedam dana, kada se radi PCR test.

Svim putnicima se preporučuje, ukoliko su u mogućnosti, da pored navedene obavezne dokumentacije, sa sobom ponesu pozivno pismo litvanskog pravnog ili fizičkog lica ili neki drugi dokument (potvrda o rodbinskoj vezi sa državljankom Litvanije, potvrda o školovanju, lečenju, sportskom takmičenju i sl.) u kojem su navedeni opravdani razlozi za put u Litvaniju.

Luksemburg

Državljani Srbije mogu da uđu u Luksemburg, u skladu sa opštim uslovima za putovanje. Ukoliko se putuje vazdušnim putem, prilikom ukrcavanja obavezno je priložiti dokaz o punoj imunizaciji vakcinom odobrenom od strane Evropske agencije za lekove (AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Janssen i Moderna); dokaz o preležanoj bolesti u prethodnih šest meseci; negativan PCR, TMA ili LAMP test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati).  Rezultat mora biti preveden na jedan od službenih jezika Luksemburga ili na engleski jezik. Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

Unsplash

 

Malta

Državni Srbije mogu na Maltu ukoliko poseduju srpski Zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) uz obavezan karantin u hotelu određenom za tu namenu od strane Republike Malte o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak) u trajanju od 14 dana.

Za decu od 5 do 11 godina, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju jednu od napred navedenih potvrda, dovoljan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (nije potreban deci mlađoj od 5 godina).

Holandija

Građani Srbije mogu u Holandiju uz potvrdu o vakcinaciji (Pfizer, AstraZeneka, Janssen, Moderna, Covishield, Sinofarm i Sinovac); negativan PCR test (ne stariji od 48 sati) ili antigenski test (ne stariji od 24 časa).

Portugal

Državljani Srbije mogu da uđu u Portugaliju uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili uz brzi antigenski test (TRAg), ne stariji od 48 sati, koji je u skladu sa standardima Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost (više detalja se može pronaći na sledećem linku). Za decu do 12 godina starosti ne postoji obaveza prezentovanja testa. Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da imaju test.

Tanjug/ AP Photo/Armando Franca

 

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju potreban je Zeleni sertifikat o vakcinaciji (Pfizer, Moderna, Sputnjik V, Janssen, Sinovac, Sinofarm, AstraZeneka) - ovde možete detaljnije pogledati uslove važenja vakcina; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigenski (HAGT) ne stariji od 48 sati; potvrdu o preležanom kovidu (test stariji od 10 dana, važi šest meseci).

Španija

Državljani Republike Srbije koji putuju direktnim letom mogu da uđu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti putem sledećeg linka www.spth.gob.es. Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno je da provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.

Španija je od 7. juna ponovo otvorila svoje granice za putnike vakcinisane protiv koronavirusa, koji dolaze iz EU, trećih zemalja ili zemalja povezanih Šengenom.

Putnici koji dolaze u Španiju i imaju sertifikat o imunizaciji vakcinom koju priznaju EU i SZO, mogu slobodno ući u zemlju. To su vakcine Fajzer/Biontek, AstraZeneka, Sinofarm, Moderna i Džonson&Džonson.

Nevakcinisani moraju imati negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

*Većina navedenih zemalja traži da popunite Passenger Locator Form koji možete naći na zvaničnom sajtu ambasade zemlje u koju putujete.

Komentari (0)

Putovanja