Novosti

Ekspedicije na Mont Everest se nastavljaju uprkos kovidu

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2021

-

13:32

Ekspedicije na Mont Everest se nastavljaju uprkos kovidu
Ekspedicije na Mont Everest se nastavljaju uprkos kovidu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiloška situacija u baznom kampu Mont Everest ostaje nejasna, budući da su lokalne vlasti danas potvrdile da mnogi strani alpinisti nastavljaju da pokušavaju da se popnu na najviši vrh na svetu.

Lukas Furtenbah iz austrijske kompanije Furtenbach Adventures evakuisao je svoj tim sa planine ovog meseca rekavši da je u baznom logoru naglo porastao broj slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

"Do sada imamo oko sto potvrđenih slučajeva u baznom logoru Everest, koje su potvrdili lekari, bolnice, osiguravajuće kompanije, vođe ekspedicija, piloti helikoptera koji izbacuju pacijente i naravno, sami penjači", rekao je Furtenbah.

Ali Mira Ačarja, direktorka u Odeljenju za turizam koje nadgleda aktivnosti penjanja u nepalskim planinama, rekla je da vlada nije primila nikakvo obaveštenje o pojavi bolesti u baznom logoru Everest i da se ekspedicije nastavljaju tokom sezone penjanja koja se završava sledeće nedelje.

Na pitanje o stotinu slučajeva koje je Furtenbah pomenuo, Ačarja je rekla da nije dobila nikakav izveštaj o tome.

Prema njenim rečima, čak i neki penjači čiji su timovi prestali da se penju, nastavljaju svoje ekspedicije, a među tamošnjim penjačima "nema panike".

"Ako je bilo nekoliko slučajeva, rešili su se na vreme i dobro", kazala je Ačarja, koja je ovog meseca posetila bazni kamp.

U nedelju se oko 180 stranih penjača i njihovih vodiča Šerpasa popelo na vrh i očekuje se ih se ove nedelje popne još, rekla je zvaničnica.

Nepal, koji svake godine prima milione dolara prihoda od penjača, izdao je 408 dozvola za penjanje za Everest za sezonu penjanja od aprila do maja ove godine, nakon što je lani zatvorio vrh zbog pandemije.

Prema vladinim podacima, u nedelju je Nepal prijavio 513.241 infekciju i 6.346 smrtnih slučajeva od početka izbijanja epidemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja