Novosti

Svetski dan turizma: Objavljeno koje su destinacije u Srbiji najposećenije, danas besplatna poseta mnogim atrakcijama

Komentari

Autor: Tila Stanković

27/09/2021

-

07:09

Svetski dan turizma: Objavljeno koje su destinacije u Srbiji najposećenije, danas besplatna poseta mnogim atrakcijama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom 2020. godine u kojoj je pandemija koronavirusa definitivno teško pogodila industriju turizma, Srbija je brojala ukupno 1.820.021 dolazak turista, od čega su 445.711 činile posete stranaca, objavio je Republički zavod za statistiku Srbije povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava 27. septembra.

Stranci su u najvećem broju posećivali srpsku prestonicu dok su domaćim turistima najprivlačnije destinacije bile banje i planine Srbije.

Naime, više od polovine stranih turista u Srbiji posetilo je Beograd, dok je Novi Sad obišlo 7,8 odsto njih. Među inostranim posetiocima takođe je bio popularan planinski turizam (12 odsto), a oko 31.200 stranaca (7 odsto) posetilo je banje Srbije.

Turisti su ukupno ostvarili 6.201.290 noćenja u prošloj godini, od čega stranci čine 1.264.558. Strani turisti su najviše noćili u Beogradu, a domaći u banjama i u planinskim mestima.

Zavod je takođe objavio iz koje zemlje su turisti koji su ostvarili najviše noćenja u Srbiji. Na prvom mestu je Bosna i Hercegovina, koju prate Turska, Ruska Federacija, Crna Gora, pa Rumunija.

O podacima u vezi sa turizmom koji se odnose na ovu godinu, Zavod je objavio isključivo okvirne brojke kolika je bila posećenost na najvećim srpskim festivalima.

Na muzičkom festivalu Exit koji se organizuje u Novom Sadu bilo je prisutno više od 180.000 ljudi. Sabor trubača u Guči posetilo je oko 23.000 turista, dok je najposećenija manifestacija bila Belgrade Beer Fest, sa više od 200.000 poseta tokom pet dana.

Povoljnosti povodom Svetskog dana turizma

Povodom Svetskog dana građani će danas i sutra moći besplatno da posete više od 80 turističkih atrakcija.

Njihov spisak objavljen je na sajtu Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, a na njemu se između ostalih nalazi šest arheoloških nalazišta, više tvrđava kao što su Rimska, Smederevska, Beogradska i Golubačka.

Besplatan ulaz biće i u više muzeja, među kojima su u Beogradu između ostalih Narodni muzej, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike, Muzej grada Beograda, Muzej savremene umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti.

Svoja vrata građanima će otvoriti i tri zoološka vrta, u Beogradu, Boru i Jagodini, a na spisku atrakcija u koje će ulazak biti slobodan nalaze se i Avalski toranj, Mećavnik-Drvengrad, kao i voz Nostalgija – Šarganska osmica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja