Novosti

Tri jedinstvena grčka gradića koja je najbolje obići u jesen

Komentari

Autor: Tara Tomović

06/10/2021

-

21:46

Tri jedinstvena grčka gradića koja je najbolje obići u jesen
Tri jedinstvena grčka gradića koja je najbolje obići u jesen - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grčka se uglavnom povezuje sa suncem i morem, ali treba znati da je idealna destinacija i tokom ostalih godišnjih doba. Gužva turista se proređuje, temperature padaju, a hrana i ambijent i dalje ostaju fantastični.

Zapravo jesen u Grčkoj je veoma prijatna. Sunčani i topli dani, povremeno sa kišom, prijatan povetarac i svežije večeri. Ako pak, idete u unutrašnjost Grčke, treba imati na umu da je temperatura niža.

Međutim, iako oktobar donosi hladnija jutra i večeri, dani su sunčani i često dovoljno topli za kupanje, posebno na ostrvima Rodos i Krit.

Manje je pak, poznato da Grčka obiluje prelepim gradovima na kopnu koje često nemamo prilike da posetimo tokom letnjih dana na uštrb plaže i kupanja. Upravo je to ono što čini jesen idealnom za njih.

Monemvasija

Monemvasija je jedinstven gradić u Lakoniji, smešten na istoimenom ostrvcetu nedaleko od jugoistočne obale Peloponeza. Sa kopnom ga spaja nasip dugačak 200 metara, a njegovo ime u doslovnom prevodu znači "jedinstveni ulaz".

pixabay

 

Položaj ovog mesta je ono što privlači najviše ljudi. Veći deo ostrva je plato na oko 100 metara nadmorske visine, a gradić je smešten u podnožju litice na jugoistoku. Ulice u njemu su uglavnom toliko uske da samo pešaci i tovarni magarci mogu da prolaze. Takođe, postoji i selo od desetak kuća na severozapadu.

Zanimljivo je da je Monemvasija od kopna odvojena u geološkim terminima, u skorijoj istoriji, tačnije 375. godine nakon zemljotresa.

pixabay

 

Gradić je udaljen od Beograda 1.378 kilometara, a noćenje u nekom od tradicionalnih hotela košta u proseku 40 evra za dve osobe. Ako ne idete kolima, do ovog neobičnog gradića moguće je doći i trajektom iz Atine.

Nafplio

Nafplio je jedna od najpopularnijih destinacija za kraće izlete, posebno za one koji žive u Atini. Glavni grad okruga Argolida odiše venecijanskom atmosferom, a krasi ga bogata istorija i činjenica da je u pitanju "druga prestonica" Grčke, pre nego što je to postala Atina.

pixabay

 

Zaštitni znak grada je čuveni Palamidi, venecijanska tvrđava koja se nalazi na vrhu istoimenog brda i nadvisuje grad, a vidljiva je sa brojnih lokacija u Nafpliju. Osim nje, treba obiđi i tvrđavu Burtzi, koja se nalazi na malom ostrvu nadomak glavne luke.

Glavni gradski trg Sintagma smatra se sa pravom jednim od najznačajnijih u gradu u istorijskom pogledu. Upravo tu su kovani planovi za početak Grčke revolucije 1821. godine. U neposrednoj blizini centralnog gradskog trga Sintagma nalazi se impresivan Arheološki muzej, a tu je i zgrada u kojoj je funkcionisao prvi grčki parlament, kao i prilično dobro očuvana džamija.

pixabay

 

Nafplio je od Beograda udaljen 1.216 kilometara, a do njega se takođe može stići iz Atine ukoliko se odlučite za avio prevoz. Noćenje za dve osobe košta u proseku 55 evra.

Arahova

Ono što je Mikonos za Grčku leti, to je Arahova zimi. U pitanju je jedan od najvećih, ali i najuređenijih ski centara u ovoj zemlji. Ipak, ništa manje lepa Arahova nije ni u jesen. Gradić je smešten na južnim planinama planine Parnas i pravo je planinsko selo sa kućama od kamena.

Jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Grčkoj se upravo nalazi na planini Parnas, a brojne šumske staze nude mogućnost ljubiteljima prirode da zaista uživaju.

pixabay

 

Arahova će vas takođe osvojiti svojom gastronomijom, pa baš u ovom mestu možete probati sir Formalea koji ima oznaku zaštićenog porekla. Autentični ukusi centralne Grčke su dostupni na svakom koraku, a treba znati i da se ovaj sir priprema od ovčijeg mleka prema tradicionalnom receptu.

Ujedno, trebalo bi posetiti i antičko svetilište u Delfima koje se nalazi u neposrednoj blizini Arahove.

Noćenje za dve osobe krajem oktobra košta u proseku 70 evra, a seoce je udaljeno od Srbije oko 750 kilometara. Ukoliko pak, planirate odlazak u decembru, imajte na umu da Atinjani ovde provode vikende zimi zbog čega je potrebno rezervisati smeštaj ranije.

Komentari (0)

Putovanja