Novosti

Objavljena lista 50 najboljih restorana na svetu, na vrhu danski, a na spisku i jedan iz regiona

Komentari

Autor: Forbes, Tportal

10/10/2021

-

23:06

Objavljena lista 50 najboljih restorana na svetu, na vrhu danski, a na spisku i jedan iz regiona
Objavljena lista 50 najboljih restorana na svetu, na vrhu danski, a na spisku i jedan iz regiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je prošle godine pauzirano zbog pandemije koronavirusa, lista od 50 najboljih restorana na svetu napravljena je za 2021. godinu. Na samom vrhu nalaze se dva restorana u Kopenhagenu, Noma i Geranium, koji su na prvom i drugom mestu. Na listi se nalazi i jedan restoran iz regiona.

Lista najboljih restorana proglašena je ove nedelje u Belgiji, a mnogi ovu nagradu nazivaju "Oskarom gastronomije" piše Forbes.

Ovo, inače, nije prvi put da je restoran Noma dobio ovo istaknuto priznanje: titulu je odneo 2010, 2011., 2012. i 2014. godine. Pre samo nekoliko nedelja također je nagrađen sa tri Mišelinove zvezdice.

"Kada smo 2010. godine stajali na istom ovom mestu i kada je Noma proglašena brojem jedan, to je bio šok za mene, šok za sve nas, ali i za naš sistem rezervacija… Veb stranica nam se tada nekoliko puta srušila. Odjednom u se svi pitali šta se to događa u Danskoj", rekao je šef Rene Redžepi na dodeli nagrada.

Nakon što su isti restorani dominirali na vodećim listama više od decenije, organizacija "50 najboljih" objavila je 2019. godine da se pobednici i nositelji prvih mesta ne mogu takmičiti narednih godina. Međutim, Noma je zatvorena 2016. godine, a ponovno otvorena na novoj lokaciji 2018. godine, što joj je omogućilo ponovno takmičenje.

Dosadašnji pobjednici nazivaju se "Najbolji od najboljih", a Noma će se uskoro pridružiti listi od sedam restorana s tog spiska, uključujući "El Bulli" u Španiji, "The Fat Duck" u Velikoj Britaniji i "The French Laundry" u Sjedinjenim Državama, kao i prvobitno otvorenoj Nomi na izvornoj lokaciji.

Koja je tajna uspeha "Nome"?

Šta je ono što čini Nomu tako spektakularnim iskustvom? Za početak, tu je fokus na lokalnim i isključivo sezonskim sastojcima, posebno na divljoj, sveže ulovljenoj ribi i samoniklom bilju. Zahvaljujući šefu Reneu Redžepiju Noma je poznata po svojoj "novoj nordijskoj kuhinji". Redžepi svake godine kreira tri menija, prenosi Tportal.

Tokom jeseni poslužuju unapred pripremljeni jelovnik "divljač i šuma": "Očekujte puno očuvanog zelenog lisnatog povrća i cveća koje smo skupili tokom leta, zajedno s gljivama, bobičastim voćem i svime što šuma nudi", navode na svom sajtu, a trenutno se poslužuje po ceni od 2.800 danskih kruna (436 dolara) po osobi. 

U januaru se jelovnik fokusira na plodove mora i morske alge iz okolnih arktičkih voda, a leto obeležava sezona povrća.

Listom najboljih dominiraju evropski restorani

Prva lista najboljih restorana rangirana je 2002. godine, a tom listom dominiraju evropski, ponekad pokoji američki restoran. Prošle godine lista koju organizuje britanski "William Reed Media" nije objavljena zbog pandemije.

Ovogodišnjom listom dominiraju evropski restorani, pa više od polovine restorana s liste dolazi s te lokacije. Azija je zauzela osam mesta, a singapurska "Odette" s osmim mestom zauzela je najvišu poziciju od svih azijskih restorana. Osam restorana iz Severne Amerike posebno se istaklo, a meksički "Pujol" proglašen "najboljim restoranom u Severnoj Americi". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

Južna Amerika zauzela je šest mesta, od kojih su dva restorana, "Central" i "Maido", oba u Peruu, dospeli i na prestižnu listu od prvih 10. 

Afrika se takođe našla na listi s restoranom "Wolfgat" na 50. mestu. Španija se na listi našla s čak šest restorana, najviše od bilo koje druge zemlje. Više od polovine rangiranih nalazi se u Baskiji.

Na spisku je i restoran "Hiša Franko", slovenački restoran u mestu Kobarid.

Kako se kreira lista

Prema sajtu "50 najboljih" glasanje ovako funkcioniše: organizacija bira 1.040 ljudi iz industrije, to su redom osobe koje pišu o hrani, kritičari, kuvari i voditelji restorana iz 26 geografskih regija širom sveta te se oni nazivaju "akademijom". Najmanje 25 odsto članova akademije u svakoj regiji menja se svake godine.

Svaki član bira 10 restorana. Nema postavljenih zahteva, a restorani se biraju prema nahođenju članova. 

"Za jednu osobu hrana može biti sve, za drugu, vinska karta ili atmosfera mogu odigrati važniju ulogu. Ne postoje postavljeni kriteriji - ne verujemo da postoji, niti bi trebalo da postoji određeni tip restorana koji će se nalaziti na listi 50 najboljih", objašnjava Vilijam Dru, iz "50 najboljih".

Komentari (0)

Putovanja