Novosti

Kako je incident u Belorusiji izmenio rute letenja na evropskom nebu

Komentari

Autor: Tila Stanković

28/05/2021

-

06:49

Kako je incident u Belorusiji izmenio rute letenja na evropskom nebu
Kako je incident u Belorusiji izmenio rute letenja na evropskom nebu - Copyright flightradar24.com

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje beloruskog opozicionara Romana Protaševiča, koji se nalazio u avionu kompanije Rajaner koji je presretnut i prinuđen da sleti u Minsk, već je uticalo redovne rute aviona nad širim delom istočne Evrope.

Evropska unija je u ponedeljak pozvala avio kompanije sa sedištem u nekoj od država članica da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije. Er Frans i KLM Rojal Dač Erlajns su obustaviti letove koji prolaze kroz vazdušni prostor Belorusije. Zbog toga je francuska avio kompanija u potpunosti otkazala let za Moskvu.

Kompanija Singapur erlajns je u utorak izjavila da će preusmeriti letove ka Evropi kako bi avioni izbegavali teritoriju Belorusije. Smartvings će takođe promeniti plan letenja od Praga do Moskve.

Rajaner je izjavio da ne planira nijedan let kroz beloruski vazdušni prostor, prenosi Rojters. 

"Zbog trenutne dinamične situacije, za sada obustavljamo sve letove kroz beloruski vazdušni prostor", rekao je u Tal Muskal iz kompanije Lufthanza, koja je do 3. juna oktazala letove na relaciji Frankfurt - Minsk.

Nemačkoj avio kompaniji pridružila se i Austrijen Erlanjs, SAS, LOT i ErBaltik koje takođe neće leteti ka i iznad Belorusije. Međutim, kako je saopštila avio kompanija Austrijen Erlajns, teretno-putnički let otkazan je danas, zato što Rusija nije dozvolila sletanje u Moskvu ukoliko avion ne preleti kroz vazdušni prostor Belorusije.

Finska kompanija Finer je na Tviteru saopštila da će nove promene produžiti vreme brojnih letova, a isti je slučaj i kod mnogih drugih kompanija.

Belavia otkazala sve letove do 30. oktobra

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Beloruski putnički avion na letu od Minska do Barselone, 26. maja se vratio nazad jer nije smeo da uđe u francuski vazdušni prostor.

Litvanija, Leatonija, Francuska, Švedska, Finska, Češka i Ukrajina trenutno su suspendovale dozvolu za letove beloruskoj nacionalnoj avio kompaniji Belavia.

Kao rezultat toga, Belavia je otkazala letove za Varšavu, Milano, Rim, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Minhen, Hanover, Beč, Brisel, Barselonu i Kalinjingrad od 27. maja do 30. oktobra.

Posle Pariza otkazan i let iz Beča za Moskvu

"Austrijen erlajns" otkazala je juče let od Beča do Moskve pošto nije dobila dozvolu Rusije za alternativnu rutu kako bi se izbegao vazdušni prostor Belorusije.

"Ova reakcija Rusije apsolutno nije shvatljiva", poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Austrije u prvom reagovanju.

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg zatražio je od Rusije razjašnjenje i da prestane da, kako je rekao, "veštački stvara prepreke u slobodnom vazdušnom saobraćaju između Rusije i Evrope".

On je istakao da je u interesu Austrije, ali i Rusije da se i dalje bez problema sprovode letovi između dve zemlje.

„Zahtev Saveta EU svim aviokompanijama sa sedištem na teritoriji Unije da izbegavaju preletanje Belorusije bio je reakcija na akt brutalne avio-piraterije. Radi se o legitimnim bezbedosnim strepnjama EU", tvrdi austrijski ministar, dodajući da ruska reakcija nije primerena.

Konkretno je reč o letu OS601 koji je trebalo da poleti danas prepodne iz Beča za Moskvu.

Takođe i poslepodne je planirani kargo let iz Beča za kineski Nandžing, iz istih razloga, morao biti otkazan, potvrđeno je iz AUA.

Kako najavljuje informativna služba „Flajt radar" i sutrašnji linijski let OS6030 za Nandžing iz Beča biće otkazan zbog nedostatka dozvole za prelet Rusije.

EU je ztražila od svojih avio-kompanija da izbegavaju Belorusiju i njen vazdušni prostor nakon incidenta u kojem su beloruske vlasti prizemljile avion u kojem je bio novinar disident, koji je zatim uhapšen, ali Moskva ne dozvoljava preusmeravanje letova za avione koji lete do Rusije.

Iz tog razloga danas nije poleteo ni avion Er Fransa od Pariza do Moskve.

Komentari (0)

Putovanja