Novosti

Španija će od 7. juna dozvoliti dolazak međunarodnih kruzera

Komentari

Autor: Rojters

29/05/2021

-

21:03

Španija će od 7. juna dozvoliti dolazak međunarodnih kruzera
Španija će od 7. juna dozvoliti dolazak međunarodnih kruzera - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Španija će dozvoliti turističkim brodovima, popularnim kruzerima da pristaju u njene luke od 7. juna, saopštilo je ministarstvo transporta. Španci se nadaju da će ovom odlukom pred letnju sezonu pomoći turističkom sektoru zemlje koji je prošle godine uništila pandemija koronavirusa. 

Španske pomorske vlasti dozvolile su otvaranje zemlje za brodove zbog pada stope zaraze koronavirusom i porasta broja vakcinisanih građana, prenela je Španska gazeta.

Španija je zabranila pristajanje turističkim brodovima u njene luke prošlog juna dok je pandemija koronavirusa harala Evropom. Kruzeri, koji su širom  sveta prevozili na stotine turista bili su potencijalni rezervoar za prenošenje virusa pa nije bilo sigurno dopustiti im pristajanje u španske luke. 

Ministarstvo transporta je saopštilo da će pomorske kompanije morati da poštuju stroge mere koje je donelo Ministarstvo zdravlja kako bi mogli da garantuju sigurnost putnicima ali i stanovnicima gradova u koje brodovi budu pristajali.

Podsećamo da je Španija pre pandemije bila druga najpopularnija destinacija u Evropi u koju su doplovljavali turistički brodovi. 

Ona je i po posećenosti bila druga na svetu, ali je pretrpela jedan od najsnažnijih udara koronavirusa što je dovelo do 79.000 preminulih i više od 3.7 miliona zaraženih. Turistički sektor je prošle godine pao za 80 odsto, dok je niz ograničenja zaustavio i industriju.

Međutim, kako broj zaraženih opada a vakcinacija napreduje, Španija se nada da će ovog leta da oživi turizam. 

Prošle sedmice premijer Španije Pedro Sančez je rekao da bi Španija od 7. juna mogla da dozvoli slobodan ulaz u zemlju iz inostranstva ukoliko putnici prilože dokaz da su vakcinisani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja