Novosti

Linija Portugal-Singapur mogla bi da postane najduže putovanje vozom na svetu

Komentari

Autor: Euronews, Rosie Frost

18/12/2021

-

22:09

Linija Portugal-Singapur mogla bi da postane najduže putovanje vozom na svetu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uspostavljanjem nove železničke linije u Laosu stvorena je i potencijalno najduža železnička linija na svetu. Putovanjem od Lagosa koji se nalazi u južnom delu Portugala sve do Singapura prolaziće se kroz Pariz, Moskvu i Peking... Sa ukupnom dužinom trase od 18.755 kilometara, stručnjaci smatraju da će za putovanje biti potreban 21 dan.

Hipotetičku rutu su izračunali zaljubljenici u vozove sa Redita, uz pomoć eksperta za vozove Marka Smita sa sajta seat61.com. Dosadašnja neprekidna zeleznička linija završavala se u Vijetnamu i bila je duga oko 16.898 kilometara. Zatim se presedalo do Singapura tako što su putnici autobusom putovali do Sajgona, preko Kambodže i Bangkoka. 

Međutim, od 2. decembra ove godine, brzi voz povezuje Kunming u Kini i Vijential, glavni grad Laosa. To znači da ovo veoma dugo železničko putovanje može da se produži preko Pekinga, Bangkoka a zatim do Singapura, čime se stvara najduža neprekidna železnička linija na svetu.

Polaskom na ovaj, zaista neobičan, put prošli biste kroz 13 zemalja, od Španije, Poljske i Belorusije sve do Mongolije, Tajlanda i Malezije.

Mark Šmit objašnjava da bi tokom vožnje voz nekoliko puta prekidao putovanje tokom noći kako bi putnici regulisali vize i drugu potrebnu papirologiju. Bila bi potrebna i kratka presedanja u gradovima kako bi se uključili na druge železničke stanice, dok bi rezervacija karata za celo putovanje mogla da košta oko 1.200 evra. 

Železnica manje zagađuje atmosferu

Putovanje vozim smanjilo bi i emisiju štetnih gasova u atmosferu. Jedan let od Lisabona do aerodroma Čangi u Singapuru emituje 1.67 tona ugljen-dioksida. Dok bi isto putovanje vozom stvorilo 0.8 tona štetnih gasova.

U postovima na Reditu se navodi da pojedine deonice pruge ne rade zbog pandemije koronavirusa. Dve najduže deonice, Pariz-Moskva i Moskva-Peking trenutno se ne koriste za saobraćaj vozova zbog epidemiološke situacije. Što znači da će budući putnici morati da sačekaju bolje epidemiološke uslove kako bi krenuli na najduže železničko putovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja