Fokus

Prvi put u skoro pet meseci, australijski Kvinslend otvorio granice za sve vakcinisane

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

10:27

Prvi put u skoro pet meseci, australijski Kvinslend otvorio granice za sve vakcinisane
Prvi put u skoro pet meseci, australijski Kvinslend otvorio granice za sve vakcinisane - Copyright Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft, File

veličina teksta

Aa Aa

Australijska država Kvinslend otvorila je danas svoje granice za sve vakcinisane protiv kovida 19, prvi put u skoro pet meseci, u trenutku kada se Australijanci pripremaju za putovanja bez karantina kroz veći deo zemlje tokom užurbanog božićnog perioda.

Sudeći prema televizijskim snimcima, stotine automobila stajalo je u redu na južnoj granici te države sa Novim Južnim Velsom mnogo pre nego što su nova pravila stupila na snagu u 1:00 sat ujutru po lokalnom vremenu, prenosi agencija Rojters.

Kvinslend, treća najnaseljenija država Australije, zatvorila je svoju granicu sa Novim Južnim Velsom u julu, a potom i za ljude koji su dolazili iz Viktorije da bi se zaštitila od izbijanja epidemije koju je prouzrokovao delta soj, a koja je nekoliko meseci potresala istok zemlje.

"Živećemo sa kovidom, ali pod našim uslovima", napisala je premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk u tvitu, nakon što je ta australijska nadmašila svoj cilj da 80 odsto ljudi starijih od 16 godina bude potpuno vakcinisano, što je bio preduslov za ublažavanje pravila.

Avio-kompanija "Kvantas" je saopštila danas da će, u oko 100 letova planiranih za danas, prevesti skoro 10.000 putnika za i iz Kvinslenda. Ublažavanje graničnih ograničenja dolazi samo nekoliko dana pre početka školskog letnjeg raspusta i biće podsticaj unosnom turističkom sektoru u toj državi.

Od početka pandemije kovida, Australija je zabeležila skoro 229.000 slučajeva kovida i 2.104 smrtna slučaja, što je mnogo manje od brojnih drugih zemalja. U zemlji je do sada otkriveno oko 70 slučajeva omikron soja, uglavnom u Sidneju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet