Novosti

Hrvatska se nada dolasku 200 hiljada turista iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug, 24sata.hr

17/01/2022

-

11:58

Hrvatska se nada dolasku 200 hiljada turista iz Rusije
Hrvatska se nada dolasku 200 hiljada turista iz Rusije - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska se ove godine nada rekordnom broju ruskih turista, rečeno je danas na početku posete hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana Moskvi.

Šef hrvatske diplomatije boravi u Moskvi u uzvratnoj poseti, gde će se, prema najavama, sastati sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, koji je u decembru 2020. boravio u Zagrebu. Grlić Radman se jutros sastao sa predstavnicima hrvatskih firmi, članicama hrvatsko-ruskog Poslovnog kluba.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatsku prošle godine posetilo čak 145.000 ruskih turista koji su ostvarili 800.000 noćenja, prenela je Hina.

Takođe, ambasador Hrvatske u Rusiji istakao je da je dolazak turista važan i sa ekonomskog aspekta.

"To što poseta počinje ovim segmentom jasno pokazuje šta ekonomija znači za hrvatsko-ruske odnose”, rekao je ambasador Hrvatske u Moskvi Tomislav Car na sednici na kojoj su učestvovali predstavnici Hrvatske privredne komore i Hrvatske turističke zajednice i desetak hrvatskih i ruskih firmi.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Rusiji Rajko Ružička rekao je kako je to rezultat brzog otvaranja Hrvatske za ruske turiste izdavanjem viza koje je krenulo već 1. aprila , što tada "nije radio nitko od konkurenata u Evropskoj uniji". Ključno je bilo i što je Hrvatska među prvima počela priznavati rusku vakcinu Sputnjik V, dodao je.

"Ove godine očekujemo dalji rast, ja se nadam da bi ova godina mogla biti rekordna, odnosno negde oko 200 hiljada ruskih gostiju", rekao je Ružička. 

Hrvatska s Rusijom beleži trgovinski deficit "koji je neizbežan sa zemljom bogatom energentima kao što je Rusija, ne samo za nas, nego i za gotovo sve države sveta", kazao je hrvatski šef diplomatije.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja