Novosti

Evropska komisija za Euronews Srbija pojašnjava da li digitalni sertifikat i posle treće doze važi samo devet meseci

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/12/2021

-

10:59

Evropska komisija za Euronews Srbija pojašnjava da li digitalni sertifikat i posle treće doze važi samo devet meseci
EU digitalni kovid sertifikat - Copyright AP Photo/Matt Dunham; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija donela je juče odluku o promenama u korišćenju kovid pasoša u 2022. godini i time ograničila njihovo važenje na devet meseci. Odluka stupa na snagu od 1. februara naredne godine i biće obavezna u svih 27 država članica.

Međutim, ono što mnogima nije bilo jasno jeste da li se ova odluka odnosi i na buster, odnosno treću dozu vakcine protiv kovida. Budući da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je počela sa davanjem buster doze, to bi u teoriji značilo da su kovid sertifikati onima koji su primili treću dozu, važeći do maja sledeće godine.

Kako je potvrđeno iz Evropske komisije za Euronews Srbija, za sada se neće primenjivati standardni period prihvatanja sertifikata izdatih nakon primene buster doza.

"S obzirom na to da još nije dostupno dovoljno podataka o periodu zaštite nakon buster doze, odluka o važenju sertifikata neće se primenjivati na one koji su primili treću dozu", rečeno nam je iz Brisela.

Najviše buster doza u Evropskoj uniji aplikovala je Austrija - više od 30 odsto, a potom Mađarska nešto manje od 30 odsto. Zanimljivo je da se obe zemlje nalaze na sredini liste koju je objavila Evropska komisija kada je u pitanju stopa vakcinacije sa primarne dve doze.

Srbija je takođe pri vrhu liste evropskih zemalja po stopi vakcinacije buster dozom budući da je u našoj zemlji skoro 24 odsto građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa, što čini skoro polovinu od vakcinisanih sa primarne dve doze.

Devet meseci je ograničenje koje treba da podstakne treću dozu

Nova pravila za putovanja unutar EU konačno usklađuju različita pravila u državama članicama. Period važenja sertifikata devet meseci od druge doze uzima u obzir smernice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prema kojima se dopunske doze preporučuju najkasnije šest meseci nakon završetka prvog ciklusa vakcinacije.

Međutim, sertifikat će ostati na snazi u grejs periodu od dodatna tri meseca nakon tih šest meseci kako bi se osiguralo da se nacionalne kampanje vakcinacije mogu prilagoditi i da svi građani imaju pristup buster dozama.

Osim toga, Komisija je juče prilagodila i pravila za šifrovanje potvrda o vakcinaciji. Ovo je bilo neophodno kako bi se osiguralo da se sertifikati o vakcinaciji koji pokazuju završetak primarne serije uvek mogu razlikovati od potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dopunske doze.

"Usklađen period važenja digitalnog kovid sertifikata je neophodan za bezbedno i slobodno kretanje, ali i koordinaciju na nivou EU. Snaga i uspeh ovog neprocenjivog alata za građane i preduzeća leži u njegovoj koherentnoj upotrebi širom EU. Ono što je potrebno jeste da obezbedimo da se kampanje za povećanje aktivnosti odvijaju što je brže moguće, da što više građana bude zaštićeno dodatnom dozom i da naši sertifikati ostanu ključni alat za putovanja i zaštitu javnog zdravlja", kaže Stela Kirjakides, komesarka za zdravlje i bezbednost hrane u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija takođe smatra da će ograničeni period važenja sertifikata ubrzati uvođenje buster doza u mnogim zemljama članicama EU.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja