Novosti

Vakcinisanima ne treba više negativan test za ulazak u Grčku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2022

-

11:39

Vakcinisanima ne treba više negativan test za ulazak u Grčku
Vakcinisanima ne treba više negativan test za ulazak u Grčku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Grčke Tanos Pleris je najavio da od 7. februara za ulazak u Grčku više neće biti obavezan test za vakcinisane putnike.

Od ponedeljka, 7. februara, osobe koje imaju EU kovid sertifikat neće morati da se testiraju, prenosi Prototema.

Podsetimo, do sada je važilo pravila da su svi stariji od pet godina, bez obzira na status vakcinacije, morali da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test, ne stariji od 24 casa, na prisustvo virusa, pre ulaska u Grčku.

Ova mera stupila je na snagu 19. decembra, zbog straha od lako prenosivog omikron soja koronavirusa.

Pre nedelju dana Grčka je počela polako da ukoda pojedina ogrnaičenja – ponovo je dozvoljena muzika u restoranima i barovima, a radno vreme je produženo.

"Odlučili smo da smanjimo ograničenja, uzimajući u obzir tok pandemije u smislu broja slučajeva koji su opadali poslednjih nedelja", rekao je ministar zdravlja Tanos Plevris u televizijskoj izjavi, prenosi Rojters.

On je rekao da su uprkos stalnom pritisku na zdravstveni sistem, stopa prijema i otpuštanja iz bolnice i kraće trajanje bolesti sa varijantom omikron, omogućili vlastima da ublaže ograničenja.

Ograničenja kapaciteta ostaju na snazi za sportske događaje, dok je dupla maska obavezna u supermarketima i prevozu.

Sa 17.662 nova slučaja virusa korona potvrđena u poslednja 24 sata, broj zaraženih u Grčkoj premašio je 2 miliona, saopštila je u juče Nacionalna organizacija javnog zdravlja (EODI).

Komentari (0)

Putovanja