Novosti

Njujork planira da trajektom poveže aerodrom Lagvardija i Menhetn

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

14:24

Njujork planira da trajektom poveže aerodrom Lagvardija i Menhetn
Njujork planira da trajektom poveže aerodrom Lagvardija i Menhetn - Copyright AP/Craig Ruttle, Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Njujorkški aerodrom Lagvardija trebalo bi da bude povezan trajektom sa srcem grada - Menhetnom, najavio je jedan od gradskih čelnika Donovan Ričards i naglasio da će nova veza u velikoj meri doprineti i smanjenju zagađenja.

"Važno je da se aerodrom i grad povežu i vodenim putem", rekao je on za Post.

"Takvo atraktivno rešenje smanjuje i broj automobila na putevima a samim tim i emisiju ugljenika", naveo je Ričards za Post govoreći o preliminarnim predlozima za poboljšanje usluge tog njujorškog aerodroma.

Predloženi plan za trajekt putnicima bi omogućio da Ist Riverom stignu do Menhetna, a zaustavljao bi se u Istočnoj 90 i 34. ulici i Pieru 11 u centru grada.

Post dodaje i da je plan vredan 2,1 milijarde dolara koji je sačinio Endru Kuomo, donedavni, "kompromitovani" guverner Njukorka, odbačen, a odnosio se na veze aerodroma i grada.

Aerodrom nazvan po Teslinom savremeniku

LaGvardija, jedan je dva glavna aerodroma u Njujorku, nazvan je po 99. gradonačelniku tog grada Fiorelu Lagvardiji, savremeniku Nikole Tesle.

Na Teslinom opelu Lagvardija je bio jedan od govornika i za njega imao samo reči hvale.

"Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik - genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, ucinio je u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u njegovoj rodnoj zemlji podarila majka", naveo je tada Lagvardija koji je na čelu mandata bio tri godine, a koji je jedno vreme radio kao diplomata u Rijeci gde je naučio srpsko-hrvatski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja