Novosti

Gde ćemo na letovanje? Cene nekih aranžmana na nivou od prošle godine, ali sa većim džeparcem

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/03/2022

-

20:30

Gde ćemo na letovanje? Cene nekih aranžmana na nivou od prošle godine, ali sa većim džeparcem
Gde ćemo na letovanje? Cene nekih aranžmana na nivou od prošle godine, ali sa većim džeparcem - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI, Google Maps, pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u prvih 15 dana rata u Ukrajini potpuno utihnulo interesovanje za putovanja, čini se da je želja ipak preovladala nad strahom, pa se tako uveliko prodaju aranžmani za Uskrs i Prvi maj, dok su cene i najavljena poskupljenja avionskog i autobuskog prevoza još neizvesna, ali očekivana.

Mirko Milanović, vlasnik turističke agencije Viva Travel za Euronews Srbija kaže da je u prvom periodu rata u Ukrajini gotovo nestalo interesovanje za putovanja, ali da se ono brzo vratilo, pa se sada uveliko prodaju turistički aranžmani za Uskrs i 1. maj.

"Generalno, interesovanje ne jenjava, posle dužeg vremena otvoreni su evropski gradovi, prodajemo uveliko Uskrs i Prvi maj. Velika je navala na Italiju jer je dve godine bila zatvorena. Deluje kao da se situacija normalizuje", kaže Milanović.

Andrej Todorović iz turističke agencije Kontiki kaže da je interesovanje i veće nego što su očekivali, ponajviše za Tursku, Grčku i Egipat.

"Svakako da su destinacije kao što su Majorka, Sicilija i Kosta Brava takođe zanimljive s obzirom na to da su zbog pandemije gotovo dve godine bile zatvorene za posetu", ističe on.

Euronews/Tara Tomović

 

Kako kaže, ovom interesovanju doprinosi i predstojeći Sajam turizma koji će se održati u Beogradu od 24. do 28. marta.

"Oseća se velika želja naših putnika da upravo u ovim danima, kao pre pandemije, odluče gde će na put tokom proleća i leta. Osim tga, tu su i dodatni popusti i akcije, pa ih i mi pozivamo da iskoriste povoljnosti", dodaje Todorović.

Cene aranžmana raznolike

Premda destinacije koje srpski turisti biraju zaista nemaju previše dodirnih tačaka sa krizom u Ukrajini, konflikt i te kako ima dodirnih tačaka sa ekonomijom na globalnom nivou, pa samim tim i novcem koji ćemo ove godine izdvajati za letovanje.

Milanović kaže da će u njegovoj agenciji Grčka ostati na gotovo istim cenama kao prošle godine, možda čak i jeftinija, a koliko će cene goriva uticati na same aranžmane, još je rano prognozirati.

"Hoteli u Turskoj su malo poskupeli, ali ništa dramatično - od pet do 10 odsto što nije puno", dodaje.

Egipat je značajno podigao cene zato što su od prošlog avgusta posle sedam godina počeli da im dolaze Rusi. Međutim, zbog trenutne situacije - brojnih sankcija koje su uvedene ovoj zemlji, samim tim i znatno lošije ekonomske situacije, moguće je da će Egipat "oboriti" cene do početka letnje sezone.

"Očekujemo da će spustiti cene jer ni Turska ni Egipat ove godine ne mogu da računaju na milione gostiju iz Ukrajine i Rusije kao pre", ističe on.

Tara Tomović/Euronews

 

Iz Kontikija navode da u poređenju sa 2021. i 2022. godinom na većini turističkih destinacija, a samim tim i smeštajnih kapaciteta nema velike razlike u ceni aranžmana, što Todorović pripisuje "dobrim ugovorima sa lokalnim partnerima i hotelijerima".

Ipak, blaži rast cena od pet do sedam odsto beleži se takođe u aranžmanima za Hurgadu.

"I pored ovog poskupljenja u pojedinim hotelima, cene za Egipat su i dalje konkuretne u odnosu na slične proizvode na drugim destinacijama", dodaje on.

Poskupljenje prevoza nepredvidivo do leta

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je u ranijoj izjavi za Euronews Srbija da, ako se nastavi trend poskupljenja goriva, putnici treba da računaju da će morati da doplate za avionsku kartu od 10 do 25 odsto. On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

"Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena", kaže on. 

Tanjug/BEG AIRPORT

 

Vlasnik agencije Viva Travel kaže da je ipak, nepredvidivo kako će se kretati cene goriva do ostvarenja letnjih aranžmana, te da se nada zaravnjenju krive.

"Ako poskupljenje bude na nivou od desetak evra, verovatno nećemo tražiti doplatu, ali ako je to nešto drastično onda ćemo morati. Opet se svi nadamo da do toga neće ni doći i da će cene biti u granicama normale", rekao je on.

S druge strane, Todorović kaže da u slučaju Kontikija još nemaju najave avio-prevoznika da će doći do promene ugovorenih cena na čarter letovima.

Aranžmani za Grčku najmanje poskupeli, ali treba veći džeparac

Čini se da je Grčka među zemljama koje su najviše osetile posledice krize u Ukrajini, pa tako cunami poskupljenja osnovnih dobara i proizvoda nije poštedeo ni hranu, što se oslikava u i poskupljenju čuvenog solunskog girosa. Štaviše, cene brze hrane rastu i do 30 centi nedeljno.

"Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani", pita se u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa prošle nedelje "eksplodirala" za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Pixabay

 

Mihalis Epitropidis iz Udruženja restorana i kafe-barova u Solunu kaže da je vidljiv i porast cena u ugostiteljstvu.

"Cena nekih sendviča je porasla i za 30 centi samo od prošle nedelje, a tako će biti i sledeće. U tom kontekstu, ako je neko prodavao giros po ceni od 3,3 evra, sledeće nedelje će ga prodavati za skoro četiri evra", ističe on u razgovoru za GRTimes.

Upozorava da je većina preduzetnika nagomilala dugove od prošlog juna kada je prestala pomoć države u oblasti subvencionisanja zbog kovida 19, a sada su svemu tome dodate povećane cene struje i gasa što je rezultiralo time da kompanije koje su plaćale mesečno 1.700 evra, sada plaćaju račune koji dostižu čak 5.500 evra uz subvenciju od 65 evra na 1.000 evra, što njihov dug, za sada čini neotplativim.

Komentari (0)

Putovanja