Novosti

I praznici, i prognoza idu na ruku: Pet destinacija u Srbiji koje je najbolje obići u proleće

Komentari

Autor: Tila Milenović

24/04/2022

-

10:05

I praznici, i prognoza idu na ruku: Pet destinacija u Srbiji koje je najbolje obići u proleće
I praznici, i prognoza idu na ruku: Pet destinacija u Srbiji koje je najbolje obići u proleće - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić, profimedia, Wikipedia Milos.golubovic, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste se i vi odlučili da spojite Uskršnje i Prvomajske praznike i tako dobijete nedelju dana odmora, onda bi definitivno trebalo da se uputite na neku od ovih destinacija.

Iako je našim građanima dozvoljen ulaz u brojne evropske zemlje, neosporno je da Srbija ima mnogo toga da ponudi putnicima, avanturistima i ljubiteljima prirode.

Doline kojima se širi "miris proleća", viševekovni tragovi istorije, neprocenjivi spomenici prirode – savršeni su za posetu tokom ovog perioda godine.

Izdvojili smo pet mesta u Srbiji savršena za obilazak tokom proleća.

1. Kraljevo i tvrđava Maglič

Jedno od najočuvanijih srednjevekovnih utvrđenja u čuvenoj Dolini jorgovana – tvrđava Maglič, nalazi se na samo dvadesetak kilometara južno od Kraljeva. Iako se ne zna tačno ko je i kada izgradio tvrđavu na planini Stolovi, pretpostavka je da ju je podigao kralj Uroš I kako bi sprečio prodor neprijatelja kroz Ibarsku klisuru, ali postoje i teorije da je njegov otac Stefan Prvovenčani zaslužan za početak izgradnje.

Iza naziva Doline jorgovana stoji romantična legenda o kralju Urošu I i francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj. Kralj Uroš je naredio da se duž doline posade jorgovani, kako bi princezu i buduću srpsku kraljicu dočekali mirisni procvetali jorgovani i koji bi je podsećali na njen rodni kraj – Provansu.

Iako je ta francuska pokrajina karakteristična po lavandi, a ne jorgovanima, ovaj kraj bi mogao da se nazove "srpska Provansa".

Pored tvrđave Maglič, cela planina Stolovi  je vredna posete. Ono što Stolove razlikuje od drugih planina jesu divlji konji. Oni slobodno šetaju po planini, pa ukoliko se uputite ka vrhu sigurno je da ćete ih sresti. Posebnu draž planini daju divlji narcisi koji rastu u delovima iznad 1.000 metara nadmorske visine. 

Wikipedia.org/Geograf208

 

Što se samog Kraljeva tiče, u nezaobilazne znamenitosti se definitivno mogu ubrojiti Narodni muzej, Gospodar Vasin konak, spomen park Kraljevački oktobar, spomenik Otpora i pobede i, ako ostane vremena, manastir Studenica, koji je udaljen oko 60 km od grada.

2. Nacionalni park "Kučaj – Beljanica"

Najnoviji nacionalni park Srbije – istočna lepotica i čuvar jedine prašume u nasoj zemlji, planinski kompleks "Kučaj – Beljanica" uvući će se se u srce svih koji vole aktivni odmor, rekreaciju u prirodi i živopisne predele.

Na području nacionalnog parka dominiraju bukove šume, a naročito se ističu reliktne zajednice prašumskog karaktera. To su površine nekadašnjih rezervata Vinatovača i Busovata, u kojima se nalaze najkvalitetnije visoke bukove šume planinskog regiona.

Wikipedia Milos.golubovic

 

U srcu nacionalnog parka, nalazi se Lazarev kanjon, usečen u masivne krečnjake, koji je jedan od lepših turističkih potencijala u Srbiji. Nа završetku impresivnog kanjona, tokom stotina hiljada godina, formirala se monumentalna Lazareva pećina. 

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Takođe, ova destinacija idealna je i za ljubitelje životinja budući da je područje dom za oko 100 vrsta ptica. Registrovano je i oko 70 vrsta sisara – što čini više 70 odsto ukupne faune sisara kod nas. Najmnogobrojniji su slepi miševi, ali se povremeno mogi videti mrki medved, vuk, vidra ili čak ris.

3. Planina Jastrebac

Planina Jastrebac udaljena samo 20 kilometara južno od drevne srpske prestonice, Kruševca, bogata je lekovitim izvorima, kao i prelepim pešačkim stazama. Istoimeno izletište na ovoj planini nalazi se na nadmorskoj visini od svega 480 metara i veoma je lako stići do njega. Tu se nalaze jezero i avantura park.

Svi koji su se uželeli mira i tokom prazničnog odmora žele da pobegnu od gradske vreve, mogu uživati na obali jezera, a oni koji pak, žele nešto zanimljiviji odmor mogu da isprobaju ziplajn kao i da prođu druge avanturističke staze.

profimedia

 

Planina je visoka približno 1.500 metara, a neke od najpoznatijih pešačkih staza vode do vrhova Bela Stena, Stracimira, Maznice...

Na severoistočnom kraju planine nalazi se Ribarska Banja, koja datira još iz doba Rimljana, a danas predstavlja jedno od poznatijih lečilišta sa čak šest termalnih izvora lekovite mineralne vode.

U centralnom delu planine, u dolini Lomničke reke, nalazi se uzgajalište gde lovci mogu da love jelena, divlju svinju i srndaća. Jastrebac je inače prikazan u romanu Dobrice Ćosića "Daleko je Sunce".

4. Nacionalni park "Đerdap" i Kladovo

Đerdapska klisura jedna je od najčuvenijih destinacija u Srbiji, a to nije slučajno. Visoke stene i prelepo zelenilo koje okružuju klisuru predstavljaju pravo prirodno blago. Najlepša među manjim klisurama je Veliki kazan. Na ovom delu toka Dunav je uklješten između strmih, često vertikalnih litica uzdignutih i do nekoliko stotina metara iznad reke.

Na trasi Dunava nalazi se veliki broj takozvanih "džinovskih lonaca", od kojih neki imaju dubinu preko 80 metara, tako da Dunav na nekim mestima pada ispod nivoa mora za 14 metara.

Tanjug/Andrija Vukelić

 

Obavezne turističke aktivnosti jesu krstarenje Dunavom i Đerdapskim jezerom do čuvene Trajanove table, poseta arheološkom nalazištu Lepenski vir, Arheološki muzej Đerdap i Golubačka tvrđava.

Grad, "skroz desno" na karti Srbije – Kladovo može biti posebno zanimljiva destinacija, budući da je okružen vinogradima čuvenog negotinskog vinogorja,  i poznat je po velikom broju sunčanih dana, a ima i izuzetno lepu gradsku plažu na Dunavu.

Youtube/Nenad Mistridjelovic

 

Grad je bogat istorijom, te se nedaleko od njega može obići tvrđava Fetislam, ali i spomenik Minrna luka, posvećen Jevrejima iz Drugog svetskog rata.

5. Rudnik

Najviša planina u Šumadiji nalazi se na oko 100 kilometara od Beograda kod Gornjeg Milanovca. Planina Rudnik predstavlja čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare, a čini je devet vrhova i veoma je bogata šumama.

Printscreen/Youtube/Darko Zikic

 

Ova destinacija je poznata po natpisu "Srpski Holivud" i smatra se jednim od omiljenih izletišta meštana, a na istom vidikovcu nalazi se velika ljuljaška sa koje se pruža fascinantan pogled.

U podnožju planine postoji i etno selo, a odnedavno mladi parovi mogu da se fotografišu i kod novopostavljene platforme na kojoj piše "I love you". Tokom uživanja u netaknutoj prirodi, u okolini planine može se posetiti nekoliko arheoloških nalazišta, na kojima deca i odrasli mogu bolje da se upoznaju sa drevnom istorijom našeg područja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja