Novosti

Hrvatska obara rekorde u turizmu: Putnički saobraćaj u maju za 591,7 odsto viši nego lani

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo.com

15/07/2022

-

22:33

Hrvatska obara rekorde u turizmu: Putnički saobraćaj u maju za 591,7 odsto viši nego lani
Hrvatska obara rekorde u turizmu: Putnički saobraćaj u maju za 591,7 odsto viši nego lani - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Promet na hrvatskim aerodromima u maju zabeležio je značajan porast u odnosu na isto vreme prošle godine, podaci su Hrvatskog zavoda za statistiku koje prenosi portal ShengenVisaInfo.

Prema navodima vlasti, u maju je zabeleženo 860.000 dolaznih i odlaznih putnika, što predstavlja povećanje od 591,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je registrovano 124.000 putnika.

Ovaj trend povećanja broja putnika ukazuje na to da Hrvatska polako dostiže nivoe pre pandemije kada je na aerodromima bilo zabeleženo preko 1,8 miiona putnika. Od tada, najveći broj putnika zabeležen je u avgustu 2021. godine 1,1 milion, a skoro 70 od toga već je postignuto u maju ove godine.

Štaviše, od početka godine Hrvatska beleži preko dva miliona turista, pri čemu je 42 odsto registrovano samo u maju.

Najviše posetilaca došlo je iz Nemačke i Velike Britanije, a sveukupno oni predstavljaju 54,3 odsto od ukupnog broja turista. Na trećem mestu su Francuzi, a slede ih posetioci iz Holandije, Austrije, Irske, Italije, Poljske, Belgije i Švedske.

Aerodrom u Zagrebu je i dalje ostao najprometniji u zemlji sa 30,6 odsto međunarodnih dolazaka u ukupnom broju turista, potom slede aerodrom u Splitu, Dubrovniku i Zadru.

 

Komentari (0)

Putovanja