Novosti

Da se preselite na ovo očaravajuće italijansko ostrvo vlasti će vam dati 15.000 evra, ali postoji caka

Komentari

Autor: euronews.travel

26/08/2022

-

20:47

Da se preselite na ovo očaravajuće italijansko ostrvo vlasti će vam dati 15.000 evra, ali postoji caka
Da se preselite na ovo očaravajuće italijansko ostrvo vlasti će vam dati 15.000 evra, ali postoji caka - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste ikada maštali da živite na sunčanom ostrvu, ovo je vaša šansa: Sardinija sada nudi čak 15.000 evra da se tamo preselite, ali za to postoje određeni uslovi.

Zašto se Sardinija odlučila na takav korak?

Ovo italijansko ostrvo, drugo po veličini na Mediteranu, ponosi se svojim peščanim plažama, plavim nebom i tirkiznom vodom. Međutim, kao i u mnogim drugim delovima Evrope i sveta, mladi odlaze kako bi radili ili se školovali u inostranstvu, pa se ovaj "raj na zemlji" suočava sa konstantnim smanjenjem broja stanovnika.

Kako bi se što efikasnije nosili sa masovnim odlascima, vlasti Sardinije izdvojile su 45 miliona evra za isplatu naknada onima koji su zaiteresovani da tu dođu i ostanu da žive. Procenjeno je da je ta suma dovoljna za ukupno 3.000 takvih aranžmana. 

Međutim, sam projekat dolazi uz određene uslove.

pixabay

 

Kako biste postali kandidat, protrebno je preseliti se u naselje koje broji manje od 3.000 stanovnika, a novac koji se dodeljuje mora da se iskoristi za kupovinu ili uređenje doma. Takođe, dobijena suma ne sme da pređe polovinu ukupne cene kuće ili njenog renoviranja, a Vlada neće uvek dati celu sumu od 15.000 evra.

Za kraj, oni koji uđu u ovakav aranžman moraju da žive na novom imanju sve vreme, kao i da prijave svoj boravak kao stalan, u roku od 18 meseci od dolaska na ostrvo.

Zašto Sardinija nudi novac doseljenicima?

Italijansko stanovništvo stari. Prosečna starost Italijana je 45.7 godina, broj koji će, kako se očekuje, porasti do 50.7 do 2050. godine. Očekuje se da se celokupno stanovništvo umanji za 20 posto do 2070. godine - sa 59.55 miliona na 47.6 miliona. Problem se pogotovo oseća u ruralnim oblastima, a čak utiče i na mesta kao što je Sardinija. 

Sardinski predsednik Kristijan Solinas naglašava da bi ovaj plan ohrabrio mlade da ostanu u Sardiniji ili je nasele.

Unsplash

 

"Zahvaljujući doprinosima kupaca novih domova, Sardinija će postati plodno tlo za one koji će se tu preseliti i osnovati porodicu. Ne može biti napretka bez pravog razvoja teritorije, mesta u unutrašnjosti i onih u nepovoljnom položaju... Stvorili smo uslove koje bi mlade motivisali da ostanu i razviju ekonomiju najranjivijih oblasti", kađe Solinas.

Oni koji se odluče za prelazak na ostrvo, mogu da se nadaju i "dugovečnosti", piše Euronews. Naime, sa više od 500 stanovnika starijih od 100 godina, kocentracija stogodišnjaka na ostrvu je jedna najvećih u svetu - oko 33 na 100.000 stanovnika.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja