Novosti

Grčki ministar turizma u "vrućoj stolici" britanskog novinara: "Zar ovo nije loš trenutak da otvorite sezonu?"

Komentari

Autor: Protothema.gr/T.T.

14/05/2021

-

16:23

Grčki ministar turizma u "vrućoj stolici" britanskog novinara: "Zar ovo nije loš trenutak da otvorite sezonu?"
Grčki ministar turizma u "vrućoj stolici" britanskog novinara: "Zar ovo nije loš trenutak da otvorite sezonu?" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novinar emisije HardTalk Stiven Sakur svojim pitanjima stavio je na težak test ministra turizma Harisa Teoharisa.

Grčki ministar turizma pre nekoliko dana boravio je u Londonu na seriji sastanaka sa predstavnicima vlasti oko otvaranja sezone u Grčkoj, gde je iskoristio priliku da gostuje u emisiji kanala BBC Hard Talk.

Novinar emisije Stiven Sakur poznat je po tome što ne daje previše prostora za "vrdanje" svojim gostima i postavlja vrlo nezgodna pitanja. Isto je učinio i pre dva dana sa ministrom turizma sa kojim je razgovarao o vakcinaciji u Grčkoj, borbi sa pandemijom i odluci Velike Britanije da ne uvrsti Grčku na tzv. "zelenu listu".

Novinar je tako kritikovao grčku vladu preispitijući da li je 15. maj odgovarajući datum za otvaranje turizma kada su SAD stavile Grčku na 4. nivo opasnosti, što znači "ne putujte". Isto tako, Grčka nije čak ni na "zelenoj listi" Britanije.

Naravno, novinar je upitao ministra da li smatra da je ova odluka Britanije pogrešna. Teoharis je rekao da je tokom posete Britaniji predložio razdvajanje Grčke na regione jer su ostrva u boljoj poziciji sa imunizacijom i zaslužuju da budu na "zelenoj" listi.

Međutim, novinar je mišljenja da, samim tim što moraju po povratku u karantin, britanski turisti neće ni želeti da idu u Grčku. Sa tim se složio i Teoharis koji je istakao da je iz tog razloga u Londonu, kako bi podstakao britansku vladu da još jednom razmotri svoju odluku.

"Da li stavljate ekonomiju ispred javnog zdravlja", upitao je Sakur.

"Ne", odgovorio je ministar ističući da je cilj vlade da pronađe ravnotežu između ekonomije i javnog zdravlja. Novinar je na to izneo konstataciju da ne može postojati ravnoteža kada ekonomija toliko zavisi od turizma.

Nije se ni ustezao da iznese činjenicu da "sudeći prema istraživanjima, grčki narod izbijanje drugog talasa epidemije povezuje sa odlukom da se otvore granice". 

"Da li se i vi plašite da će se desiti isto?", upitao je ministra koji je odgovorio odrično.

Stiven Sakur želeo je da priča i o vakcinama, ističući da imunizacija grčkog stanovništva "teče sporo". 

"Vakcinišete ljude najsporijom stopom u Evropi. Svi će to videti u svetu i zapitati se", rekao je Sakur.

"Nismo najsporiji", odgovorio je Teoharis.

"Među 5 najgorih ste"

"Ne, nismo"

"Bojim se da to govore brojke", naglasio je novinar izazivajući veliku neprijatnost kod ministra, koji je pokušao da objasni da je sistem komplikovan i da ne može imunizacija da se odvija željenim tokom kada nema vakcina. 

Intervju je izazvao veliku pažnju grčke javnosti, a ministar je dobio pohvale kako se izborio sa provokativnim pitanjima.

 

Komentari (0)

Putovanja