Novosti

Obrt: Posle samo dva dana Hrvatska uvodi nova pravila za građane Srbije

Komentari

Autor: T.T.

30/06/2021

-

14:14

Obrt: Posle samo dva dana Hrvatska uvodi nova pravila za građane Srbije
Obrt: Posle samo dva dana Hrvatska uvodi nova pravila za građane Srbije - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Svi koji imaju Digitalni sertifikat mogu nesmetano da prelaze hrvatsku granicu, što važi i za građane Srbije i BiH, a oni koji nemaju, moraće da predoče negativan test na koronavirus (ne stariji od 48 sati), potvrdu o preležanoj zarazi ili vakcinaciji.

Šef naconalnog štaba Davor Božinović saopštio je da je novost to da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju da imaju poseban razlog za dolazak u Hrvatsku.

Božinović je rekao i da će se kovid potvrde izdavati na svim mestima za testiranje.

"Kada dođete na testiranje, u roku od tih 15 minuta, koliko se čeka, možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svako može doći u posed digitalne kovid potvrde", kazao je Božinović novinarima u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Prethodnih dana situacija bila potpuno drugačija

Još od prošlog petka građani Srbije nesmetano su ulazili u Hrvatsku, gde im je na granici rečeno da je Srbija na tzv. zelenoj listi, te da nije potreban nikakav test bez obzira na vakcinalni status, saznaje Euronews Srbija.

Kada smo se obratili hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno nam je da se "ne radi o listi Hrvatske, niti o novoj odluci Stožera civilne zaštite, već o trenutno važećim izmenama preporuka Evropske komisije".

"Za kraj napominjemo kako se uslovi ulaska u Hrvatsku menjaju skladno promenama epidemiološke situacije stoga je poželjno redovno pratiti objave kako bi putnici bili pravovremeno informisani", rekli su za Euronews Srbija iz hrvatskog MUP-a.

Inače, Božinović je pre samo dva dana na konferenciji za medije odgovorio na pitanje kako je moguće da državljani Srbije mogu slobodno da ulaze u Hrvatsku:

"Te odluke koje se utvrđuju na nivou Evropske unije, utvrđuju se na osnovu toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sledećih dan-dva doneti novu odluku", rekao je i dodao da je "većina trećih zemalja na zelenoj listi EU", ali i da "svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njene granice".

"Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će biti obaveštena javnost", zaključio je.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja