Novosti

Utrostručen promet putnika na aerodromu u Dubaiju u trećem kvartalu

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

14:27

Utrostručen promet putnika na aerodromu u Dubaiju u trećem kvartalu
Utrostručen promet putnika na aerodromu u Dubaiju u trećem kvartalu - Copyright AP Photo/Jon Gambrell

veličina teksta

Aa Aa

Glavni aerodrom u Dubaiju, DXB, povećao je prognozu broja putnika za ovu godinu za 1,5 miliona na 64,3 miliona, pošto je u trećem kvartalu zabeležio trostruko veći putnički promet u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Pol Grifits, generalni direktor te vazdušne luke.

DXB, velika međunarodna vazduhoplovna luka, opslužila je skoro 18,5 miliona putnika u periodu jul-septembar 2022, u odnosu na 6,7 miliona u istom periodu prošle godine, rekao je Grifits za Rojters.

"Optimisti smo da će četvrti kvartal biti još bolji od trećeg, jer brojke koje sada vidimo premašuju naše projekcije“, naveo je on, dodajući da se "izuzetno pojačao" saobraćaj od jedne do druge destincije.

Prognoza putničkog prometa za celu 2022. godinu je podignuta na 62,8 miliona putnika sa 62,4 miliona, uključujući rezultate u trećem kvartalu.

Aerodrom u Dubaiju, čiji je maksimalni kapacitet od 118 do 120 miliona putnika, predviđa da će putnički prtomet dostići 77,8 miliona putnika sledeće godine i oko 93,3 miliona u 2025, rekao je Grifits.

Turistička industrija Dubaija se kontinurano oporavlja od kovid pandemije zahvaljujući realizaciji brzog programa vakcinacije koji je omogućio da se gradovi u UAE otvore brže u odnosu na većinu drugih u svetu, a oporavku je doprineo i šestomesečni svetski sajam Expo Dubai 2022, koji je završen u martu ove godine.

Pored toga, aerodrom Dubai profitira i od velikog prometa fudbalskih navijača koji borave u toj metropoli na priputovanjuza Katar, gde se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Aerodrom DXB je od početka godine do sada opslužio više od 46,3 miliona putnika, što je porast od 168 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije, a toistovremeno predstavlja oko 72 procenta putničkog prometa u uporednom periodu 2019. godine, saopšteno je iz te vazdušne luke.

Komentari (0)

Putovanja