Novosti

Sedam evropskih plaža koje se rangiraju kao najlepše na svetu: Neke su nepristupačne i nisu za kupanje

Komentari

Autor: Euronews/ Rosie Frost

05/03/2023

-

20:35

Sedam evropskih plaža koje se rangiraju kao najlepše na svetu: Neke su nepristupačne i nisu za kupanje
Sedam evropskih plaža koje se rangiraju kao najlepše na svetu: Neke su nepristupačne i nisu za kupanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sajt "Tripadvisor" koji se bavi recenzijom putovanja objavio je listu najboljih plaža na svetu. Do nje je došao tako što je proveravao utiske koje su ostavljali njihovi posetioci u periodu od 1. do 31. januara ove godine.

Kako piše Euronews, Plaža Baja do Sančo na ostrvcetu Fernando de Noronja u Brazilu šesti put zaredom je proglašena za najbolju plažu na svetu. Na drugom mestu je plaža Igl koja je okarakterisana kao "mirna i netaknuta" i nalazi se na Arubi. Osim toga, u prvih deset plaža nalazi se i one na Havajima i u Australiji.

Međutim, "Tripadvisor" je napravio i posebnu listu evropskih plaža. Ono što je specifično jeste da neke od njih, posetiocima ne pružaju tu čar kupanja u moru i ispijanja koktela, kao što mnogi misle.

U nastavku pogledajte listu najboljih plaža u Evropi...

Plaža Nisi - Aja Napa, Kipar

Plaža Nisi je najpopularnija na celom ostrvu i epicentar je dnevnih žurki u sezoni. Nalazi se na oko tri kilometara zapadno od centra Aja Nape i poznata je po prekrasnom zlatnom pesku i kristalno čistoj tirkiznoj vodi. Zaštićena je od vetra zbog čega gotovo nikada nema visokih talasa. 

profimedia

 

Ime je dobila po malom ostrvu do kojeg se može prošetati kada je oseka. Destinacjia je popularna posebno za one koji vole dnevne žurke na plaži. Ovo mesto je idealno i za skiajnje na vodi i jedrenje.

Plaža Falasarna - Krit, Grčka

Velika peščana plaža, na zapadnom delu Krita, Falasarna je jedna od omiljenih za mnoge turiste. Dugačka je oko jedan kilometar i cela je prekrivena ležaljkama. Međutim, zbog svoje veličine, na njoj nikad nije gužva. 

profimedia

 

Smeštena je 59 kilometara zapadno od grada Hanje. Područje oko nje je zaštićen rezervat prirode, a turistima nudi i jedan od najlepših zalazaka sunca na Kritu.

Plaža Plaja de Muro - Majorka, Španija

Ovo je planski namenjeno letovalište. Sadrži niz aktivnosti koje su dostupne - od izleta brodom do iznamljivanja opreme za sportove na vodi. Tu su brojni restorani i barovi, a postoji i autobuska stanica sa koje lako možete da krenete i obiđete celu Majorku. 

profimedia

 

Park prirode S'Albuferete se takođe nalazi na ovom mestu, što znači da se otvaraju mogućnosti za alternativne vrste turizma kao što su planinarenje ili vožnja biciklom kroz netaknutu prirodu.

Plaža La Konča - San Sebastijan, Španija

Sva lepota je u prirodnom položaju San Sebastijana, grada koji se svojim zlatnim, peščanim plažama spušta ka zalivu La Konča. Plaža je u obliku polumeseca i duga je nešto više od jednog kilometra, a široka 40 metara. Planinama je zaštićena od vetra. Preporučuje se porodicama sa malom decom jer je prostrana.

profimedia

 

Moderno primorsko odmaralište učinilo je La Konču popularnom još tokom 19. veka i često se navodi koaj jedna od najboljh urbanih plaža u Evropi. Na plaži se nalaze toaleti, svlačionice, tuševi, restorani, barovi i spasioci.

Spiagia dei Conigli - Lampeduza, Italija

Na južnoj obali ostrva Lampeduza, na Siciliji, ova plaža često osvaja nagrade za jednu od najlepših na svetu. Prošle godine je bila visoko rangirana kada je Evropa u pitanju. Karakteriše je čista i plitka voda i prekrivena je peskom, pa je sve to zajedno čini idealnom za turiste.

profimedia

 

Za razliku od drugih, na njoj nema restorana i kafića, pa se preporučuje da se ponesu zalihe hrane. Ono što je veliki plus jeste da Lampeduza ima svoj aerodrom koji je povezan sa većinom glavnih centara Italje. Od aerodroma do ove plaže potrebno je oko pola sata vožnje autobusom.

Praia da Falesia, Portugal

Dugačka je preko osam kilometara, prekrivena je zlatnim peskom i prepoznatljivim narandžastim liticama. Uprskos tome što je jako popularna, na njoj nema velikog broja turističkih objekata. U pozadini plaže nalazi se rezervat prirode koji kompletnom ugođaju daje poseban pečat.

profimedia

 
Plaža Reinisfjara - Vik, Island

Na ovoj plaži snimana je planetarno poznata serija "Igre prestola". Čuvena je po impozantnim kamenim formacijama koje se uzdižu iz vode. Nije za kupanje, jer talasi nekada dostižu do 40 metara i voda je jako hladna. Njoj je najlepše diviti se sa litice. 

profimedia

 

Komentari (1)

laza

07.03.2023 13:23

kako je nešto plaža ako nije pristupačna i nije za kupanje???

Putovanja